12.9 C
Novi Pazar
02/06/2023
NaslovnicaDruštvoErdogan o članstvu Švedske i Finske u NATO-u: Nećemo mijenjati stav dok...

Erdogan o članstvu Švedske i Finske u NATO-u: Nećemo mijenjati stav dok se ne ispune naša očekivanja

Predsjednik Republike Turske i AK Partije Recep Tayyip Erdogan u obraćanju u Ankari u nedjelju poručio je da Turska ostaje pri stavu o pitanju članstva Švedske i Finske u NATO-u.

“Nećemo mijenjati naš stav dok se ne ispune naša očekivanja koja smo prenijeli našim sagovornicima”, kazao je Erdogan u govoru na zatvaranju 30. konsultativnog sastanka vladajuće AK Partije održanog u glavnom gradu Turske.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za ulazak u NATO 18. maja, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara. Turske, dugogodišnja članica alijanse, izrazila je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući te zemlje zbog toleriranja pa čak i podržavanje terorističkih grupa kao što su YPG/PKK i FETO.

Svi zahtjevi za članstvo u NATO-u moraju biti jednoglasno prihvaćeni u 30-članom savezu.

Erdogan je u obraćanju također istakao kako globalni sistem upravljanja koji je Zapad izgradio s ciljem zaštite vlastite sigurnosti i blagostanja sada puca u političkom i ekonomskom smislu.

“Opravdanost prijedloga koji već godinama iznosimo u vezi sa reformom Ujedinjenih naroda i Vijeća sigurnosti UN-a vidi se iznova i iznova sa svakim novim događajem. Da, ‘svijet je veći od pet’, a sada to i sami počinju da govore”, poručio je turski predsjednik.

Naglasio je također da će Turska uvijek biti uz potlačene i ugnjetavane u svijetu.

“Bez obzira na cijenu koju plaćamo, mi ćemo i dalje biti protivnici tlačitelja i podrška potlačenima”, rekao je Erdogan.

Poručio je da će i dalje politiku voditi tako što će zadržati častan stav na svakom mjestu gdje god se nalaze potlačeni u svijetu, od Sirije do Iraka, od Libije do Karabaha, od Balkana do Afrike, te od Crnog mora do Mediterana.

Dotakao se i ekonomske situacije u Turskoj, napominjući da pripremaju programe kojima će se okončati jaz, povećanjem prihoda turskih građana iz svih sfera života.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA