EUFOR ima obavezu da spriječi obustavu saobraćaja na entitetskoj liniji

Podijelite:

Stranka demokratske akcije najoštrije osuđuje poziv vlasti entiteta RS na današnje okupljanje građana na entitetskoj liniji i obustavu saobraćaja na 30 minuta.

„Ovim činom ne samo da se podižu međuetničke tenzije i narušava sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini već se i direktno krši Dejtonski mirovni sporazum, odnosno Ustav Bosne i Hercegovine, kojim je propisano da entiteti neće ometati punu slobodu kretanja u cijeloj Bosni i Hercegovini“, saopštili su iz SDA.

SDA poziva EUFOR da reaguje u skladu sa mandatom propisanim Dejtonskim mirovnim sporazumom koji im, između ostalog, nalaže obavezu sprječavanja ometanja kretanja civilnog stanovništva. U protivnom, snosit će odgovornost za kršenje Sporazuma i sve potencijalne negativne posljedice ovog čina.

„Ističemo da je ograničavanje kretanja krivično djelo propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, te pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da, ukoliko se saobraćaj preko međuentitetske linije obustavi, procesuira sve odgovorne za taj protivustavni i nezakoniti čin“, zaključuju.

Podsjećamo da su na poziv Odbora za zaštitu Srba u Federaciji danas, od 18 sati, na četiri lokacije međuentitetske linije pozvani su građani da se okupe kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog optužnice koju je protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika ovog bh. entiteta Miloša Lukić podiglo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Iz Odbora navode da je okupljanje u skladu sa zakonima u RS-u.

Optužnica je uslijedila nakon što je Narodna skupština RS 27. juna usvojila dva sporna zakona, koje je po redovnoj zakonodavnoj proceduri Dodik potpisao, te su objavljeni u Službenom glasniku RS.

Učenici najavljenog okupljanja odlučili su se na polusatnu obustavu saobraćaja u Doboju, magistralnom putu Priboj-Tuzla, Istočnom Sarajevu i putu Nevesinje-Mostar.

Tagovi: BiH entiteti SDA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije