17.3 C
Novi Pazar
20/03/2023
NaslovnicaNajnovijeEvropski parlament obilježava 70 godina postojanja

Evropski parlament obilježava 70 godina postojanja

Evropski parlament obilježiti će sutra 70 godina od kako je 1952. godine održao prvu sjednicu, tada još kao skromno, uglavnom savjetodavno tijelo preteče Evropske unije, Zajednice za ugalj i čelik.

Riječ je o samo jednoj u nizu svečanosti koje su tim povodom planirane od septembra ove godine do ljeta 2023. godine.

Ceremoniju će uvodnim govorom na plenarnoj sjednici otvoriti predsjednica EP Roberta Mecola, a posle nje poslanicima će se obratiti i francuska premijerka Elizabet Born, i premijeri Belgije i Luksemburga Aleksander de Kro i Gzavije Betel.

U pitanju su tri zemlje koje su ujedno i domaćini parlamenta. Glavno sjedište je u Strazburu, gde je održana i prva sjednica 10. septembra 1952. godine.  Prateće sjednice i sjednice odbora se povremeno održavaju u Briselu, a sekretarijat parlamenta je u Luksemburgu.

Evropski parlament osnovan je kao Zajednička skupština Zajednice za ugalj i čelik, i imao je 78 nacionalnih poslanika koji su delegirani iz šest zemalja članica te zajednice. Danas ima, u trenutnom sazivu, 705 poslanika koji se biraju na direktnim izborima u cijeloj EU.

Skupština Zajednice za ugalj i čelik je 1962. godine promijenila ime u Evropski parlament i on je tokom decenija postao snažno predstavničko tijelo 27 zemalja EU koje zakonodavnu moć dijeli sa Evropskim vijećem i ima velika budžetska ovlaštenja. To je jedini direktno birani, višejezični i transnacionalni višepartijski parlament u svetu.

“U ovih 70 godina Evropski parlament je postajao jači i jači, od savjetodavnoga tijela sa ograničenim ovlaštenjima, pa do istinske institucije koja je prigrlila evropsku demokratiju i koja je izraz evropskog javnog mnjenja”, izjavila je na plenarnoj sjednici u septembru predsjednica parlamenta, Maltežanka Roberta Mecola.

“Danas smo, sa ilegalnim ratom koji traje u Ukrajini i koji razara, ubija i potkopava političku volju naroda, svjesniji nego ikada značaja očuvanja demokratskog glasa građana i demokratskih vrijednosti koje ovaj parlament simboliše”, rekla je Mecola.    

U sadašnjem, devetom sazivu, Evropski parlament ima 705 poslanika iz 27 zemalja, i ima 24 zvanična jezika.

Po broju poslanika, sa 182 mandata, najjača je politička grupa Evropska narodna partija (EPP), koja okuplja evropske demohrišćanske i konzervativne stranke. Slijedi, sa 154 poslanika, poslanička grupa Progresivne alijanse socijalista i demokrata.

Na trećem mjestu je sa 108 poslanika liberalna grupa Obnovimo Evropu, nasljednica Alijanse liberala i demokrata za Evropu (ALDE), a na četvrtom sa 74 poslanika grupa Zeleni-Evropski slobodni savez (Greens/EFA), koju čine ekološke i regionalne partije.

Prvi direktni izbori za Evropski parlament održani su u junu 1979. godine u tadašnjih devet članica i predsjednica tog parlamenta, sa 402 poslanika, postala je Francuskinja Simon Vej. U parlamentu žene u sadašnjem sazivu imaju 40 odsto mandata.   

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA