Funkcioneri SDP prvostepeno osuđeni zbog kortuptivnih radnji i malverzacija

Podijelite:

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Kraljevu osudilo je na uslovne kazne zatvora funkcionere i zaposlene u lokalnoj samoupravi Novog Pazara zbog malverzacija prilikom sprovođenja javnih nabavki, objavio je danas Radio Sto plus.

Prvostepenom presudom tog suda, donijetom 23. maja, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Ensar Škrijelj osuđen je zbog trgovine uticajem i produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja na jedinstvenu kaznu od godinu dana zatvora koja se neće izvršiti ukoliko za dvije godine, od dana pravosnažnosti, ne izvrši neko krivično delo.

Ista kazna izrečena je i zaposlenom u Gradskoj upravi Muzaferu Dragulovčaninu koji je proglašen krivim zbog produženog krivičnog djela trgovina uticajem.

Zbog istog krivičnog djela bivši direktor Zavoda za urbanizam Suat Ljajić osuđen je na šest mjeseci zatvora, odnosno, uslovno na dvije godine.

Zbog izvršenja krivičnog djela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom na po pet mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine, osuđeni su zaposleni u lokalnoj samoupravi Sead Alić i Aladin Imamović, kao i odgovorna lica ponuđača na jednom od tendera Edis Vatić i Nenad Perić.

Kako se radi o prvostepenoj presudi, branioci okrivljenih i Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije (POSK) Višeg tužilaštva u Kraljevu imaju pravo žalbe.

Oni su uhapšeni u novembru 2020. godine, zajedno sa bivšim direktorom Javnog komunalnog preduzeća “Gradska čistoća” Eminom Omerovićem koji je sa POSK Višeg tužilaštva u Kraljevu zaključio sporazum o priznanju krivičnog djela.

Sporazum je prihvatio i Viši sud u tom gradu pa je Omerović zbog zloupotrebe službenog položaja pravosnažno osuđen na pet mjeseci zatvora, uslovno na godinu dana.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je nakon hapšenja zaposlenih u lokalnoj samoupravi da je “uvjeren da privedeni radnici i funkcioneri Gradske uprave nisu zloupotrebili svoj položaj da bi dobili ličnu i materijalnu korist”, te je “ne sumnjajući u njihovo poštenje” tada stao u njihovu odbranu.

Inače među ovim optuženim su i visoki funkcioneri Sandžačke demokratske partije (SDP) čiji je osnivač Rasima Ljajića, a od odgovornih iz Grada Novog Pazara i ove stranke za sada nema reakcija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije