17.3 C
Novi Pazar
20/03/2023
NaslovnicaPolitikaGradonačelnica Sarajeva ruskoj ambasadi: Niste mjerodavni da govorite o ljudskim pravima

Gradonačelnica Sarajeva ruskoj ambasadi: Niste mjerodavni da govorite o ljudskim pravima

Niste mjerodavni da govorite o ljudskim pravima, međunarodnom pravu, te o suživotu u Evropi. Vaše ponašanje i djelovanje vas je odvojilo od evropske porodice zbog čega pati cijela Evropa, kao i sami građani Ruske Federacije, navodi gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić u odgovoru ruskoj ambasadi u Bosni i Hercegovini (BiH), u utorak, 29. novembra.

Ambasada Rusije u BiH je na Facebook profilu komentarisala Sporazum o prijateljskoj saradnji Sarajeva i Kijeva kojeg je Karić potpisala u Briselu tokom Kijevskog investicionog foruma 28. novembra.

Ruska ambasada je navela kako analiza potpisanog dokumenta “otvara niz pitanja”, navodeći da je gradonačelnica Sarajeva razgovarala sa predstavnicima koji su “uzurpirali vlast 2014. godine kao rezultat državnog udara”.

Sukob proruskih separatista i ukrajinskih snaga izbio je 2014. godine.

Karić navodi da je vlast u Ukrajini izabrana na demokratskim izborima, te da je svojim glasanjem na Generalnoj skupštini UN-a država Bosna i Hercegovina “jasno stala uz teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine”.

Ona je dodala da stanovništvo Ukrajne svakodnevno pati zbog agresije Ruske Federacije na teritoriju Ukrajine i anektiranja ukrajinskih teritorija suprotno međunarodnom pravu.

“Ne dozvoljavam državi koja je uložila veto u Vijeću sigurnosti na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici da drži pridike o moralu. Vi, Putinova Rusija, trenutno ste vodeća sila terora, diskriminacije, gušenja istine i širenja laži u svijetu”, navela je u odgovoru Karić.

Sporazum o prijateljskoj saradnji Sarajeva i Kijeva, kako se navodi na zvaničnoj Facebook stranici sarajevske gradonačelnice, predstavlja “veliki korak naprijed u razvoju bilateralnih odnosa dva grada”.

“Samo gradovi stradalnici najbolje jedni druge razumiju i zato Sarajevo i Kijev jesu toliko naklonjeni jedan drugome. Gradovi heroji i simboli otpora zagovaraju evropske vrijednosti demokratije, slobode, vladavine prava i miran suživot u Evropi”, navodi se.

Sarajevo je bilo pod opsadom Vojske Republike Srpske 1.423 dana, od 5. aprila 1992. godine i za to vrijeme ubijeno je preko 11.000 ljudi.

Desetine hiljada stanovnika ukrajinske prestonice ostalo je bez struje nakon intenzivnih ruskih napada.

Oko 130.000 ljudi u metropoli od tri miliona i dalje je pogođeno restrikcijama, saopštila je 26. novembra vojna administracija glavnog grada Ukrajine.

Evropski parlament proglasio je 23. novembra, Rusiju državom sponzorom terorizma, tvrdeći da njeni vojni napadi na ukrajinske civilne ciljeve krše međunarodno pravo.

Rusija je pod sankcijama Zapada zbog agresije na susjednu Ukrajinu koja je počela 24. februara.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA