Ibrahimović: Naši principi su zaštita kulture i identiteta bošnjačkog naroda, ravnomjerni regionalni razvoj i nastavak evroatlanskih integracija.

Foto: t/ErvinIbrahimov1

Podijelite:

Nosilac liste Bošnjačke stranke na parlamentarnim izborima Ervin Ibrahimović kazao je za Portal RTCG da je najveći problem u Crnoj Gori otvaranje novih radnih mjesta i suzbijanje siromaštva, posebno, kako je kazao, na sjeveru Crne Gore. Istakao je da će “kao neizostavni konstituent buduće Vlade biti posvećeni privlačenju investicija i borbi za podizanje kvaliteta života u tom dijelu Crne Gore”.

1. Planirate li da se bavite ekonomskim ili identitetskim pitanjima tokom kampanje i eventualno ako budete dio buduće vlasti?

Bošnjačka stranka od osnivanja do danas nije birala svoj put na osnovu toga da li je težak ili lak, već na osnovu toga kakav trag ostavlja. Potvrda toga da smo ostavljali dobre tragove jeste da je vrijeme potvrdilo ispravnost zalaganja za naše osnovne programske principe – suštinsku ravnopravnost svih građana, zaštitu kulture i identiteta bošnjačkog naroda, jačanje ekonomije, ravnomjerni regionalni razvoj i nastavak evroatlanskih integracija.

Bošnjačka stranka, kao jedini autentični predstavnik Bošnjačkog naroda, kada govori o položaju bošnjačkog naroda, nikada to nije radila na način koji može izazvati bilo kakve nacionalne podjele. Takva politika nikada nije i neće stanovati u Bošnjačkoj stranci, jer mi nismo protiv bilo koga, već smo za bolji položaj svih u Crnoj Gori. Godinama unazad su oni najglasniji u potenciranju nacionalnih podjela istovremeno bili najtiši kad treba saopštiti neku dobru biznis ideju ili riješiti problem sa kojima se naši građani svakodnevno suočavaju.

Bošnjačka stranka smatra da Crna Gora zaslužuje da bude država u kojoj srećno žive sve porodice, bez ozbira na nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost. Ubijeđeni smo da bi se nagomilani socioekonomski problemi mnogo brže i lakše rješavali, kada bi se njima stalno i svakodnevno bavili, nedozvoljavajući da budu stavljeni u drugi li treći plan zarad trenutnih i partikularnih političkih interesa.

Najveći problem u Crnoj Gori danas je otvaranje novih radnih mjesta i suzbijanje siromaštvo. Ta boljka posebno je prisutna na sjeveru države, zbog čega ćemo i u narednom periodu kao neizostavni konstituent buduće Vlade biti posvećeni privlačenju investicija i borbi za podizanje kvaliteta života u tom dijelu Crne Gore.

Naše zalaganje za ravnomjerni razvoj Crne Gore znači zalaganje za bolji životni standard svih građana Crne Gore, jer kad bude bogat sjever Crne Gore to će značiti da je bogata čitava Crna Gora.

Jasno je da su građani Crne Gore prezasićeni velikih „nacionalnih“ priča, a malih ekonomskih rezultata.

Jasno je da je građanima dosta političke demagogije, nerealnih obećanja i uljepšavanja stvarnosti, dok su im prazni novčanici, dok žive na rate i jedva preživljavaju od prvog do prvog u mjesecu.

Jasno je da izbori 11. juna pružaju priliku da odlučimo kakav život za sebe i svoju djecu želimo, da odlučimo u kakva Crna Gora treba da bude – posvađana ili zaposlena, stabilna ili klimava, bezbjedna ili nesigurna, ravnopravna ili diskriminatorska.

2. Ko su vaši potencijalni partneri nakon izbora i da li postoji neko sa kim nećete pregovarati o formiranju nove Vlade?

Bošnjačka stranka je dokazala da zna da gradi mostove saradnje. U vrijeme kada su se politički rejtinzi gradili na podizanju tenzija, mi smo radili na mirenju i povezivanju, na praštanju i saradnji.

Neki su govorili da je takva politika naš “hendikep”, ali mi mislimo da je to prednost naše stranke, jer se stabilna budućnost Crne Gore može graditi samo na dijalogu i dogovoru.

U svakoj aktivnosti koja izvjesno može doprinijeti ravnomjernom regionalnom razvoju Crne Gore, pobošljanju kvaliteta života svih naših građana, ispravljanju nepravdi, nultoj toleranciji prema korupciji i organizovanom kriminalu, suzbijanju diskriminacije po bilo kom osnovu, poštovanju ljudskih prava i sloboda naših građana, Bošnjačka stranka će sarađivati sa svima koji baštine ove vrijednosti.

3. Koji su vaši planovi kada se radi o spoljnoj politici i da li podržavate “Otvoreni Balkan”?

Evroatlantske integracije su kontinuitet politike Bošnjačke stranke od njenog osnivanja. Vrijeme je pokazalo ispravnost tih naših programskih principa. Članstvo u NATO-u dalo je sigurnost Crnoj Gori u ovom nikad turbulentnijem vremenu. Ulazak u Evropsku uniju dodatno će doprinijeti poboljšanju kvaliteta života svih građana i unaprijediti poštovanje i zaštitu ljudskih i manjinskih prava, što je osnovni cilj Bošnjačke stranke.

Zato ćemo i u novoj vlasti dati maksimalni doprinos deblokiranju procesa evropskih integracija, jer Crna Gora nema vremena da čeka.

Regionalna saradnja ima važnu ulogu u procesu evropskih integracija, a Bošnjačka stranka smatra da je Berlinski proces, kao izvorna inicijativa same Evropske unije prema državama Zapadnog Balkana, najprikladniji okvir za približavanje Uniji, te da nove inicijative predstavljaju samo rasplinjanje energije i vremena, a takav luksuz sebi ne smijemo dozvoliti, jer je vrhunski interes Crne Gore da što prije postane punopravna članica Evropske unije.

4. Šta biste izdvojili kao najvažniju poruku biračima?

Crnoj Gori je potrebna stabilna Vlada koja će zaokružiti projekat evropske, građanske, sekularne države u kojoj Meho i Vesko imaju ista prava i na koju Meho i Vesko imaju ista prava.

Jasno je da takvu Vladu nije moguće formirati bez Bošnjačke stranke.

Jasno je da Crna Gora može biti u pravom smislu riječi država socijalne pravde tek kada prosječna plata bude ista i na sjeveru i na jugu, kada nam broj zaposlenih u opštinama na sjeveru bude veći od broja penzionera i primalaca socijalnih davanja.

Jasno je da je sjever Crne Gore bogat resursima i ljudima koji te resurse svojim znanjem i marljivošću mogu da pretvore u bogatstvo cijele Crne Gore.

Jasno je da je Bošnjačke stranka jedina partija koja se posvećeno bavi ravnomjernim regionalnim razvojem svakog dana u godini, a ne samo pred izbore.

Jasno je da bez Bošnjačke stranke nema pozitivnih političkih procesa u Crnoj Gori.

Jasno je da je Bošnjačka stranka jedini siguran oslonac za Bošnjake i čuvar tradicije i kulture Bošnjačkog naroda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije