Ima li Novi Pazar mjesne zajednice i čemu one služe?

Podijelite:

Odlukom gradske skupštine  utvrđeno je da je mjesna zajednica oblik mjesne samouprave na teritoriji grada Novog Pazara.

“U mjesnoj zajednici građani zadovoljavaju potrebe i interese od neposrednog značaja, koje sami utvrde”, piše u odluci, objavljenoj u Službenom listu Grada Novog Pazara, novembra 2008. godine.

Građani preko mjesnih zajednica kako bi poboljšali kvalitet života organizuju zborove građana, javne rasprave, ankete i pokreću pitanja od neposrednog interesa, izjašnjavanje građana o pitanjima od značaja za mjesnu zajednicu, učestvuju u raspravama i predlažu mjere za održavanje čistoće ulica, zelenih površina, sportskih igrališta itd.

Također, predlažu mjere za unaprjeđenje poljoprivrede i razvoj male privrede na svom području, ostvaruju saradnju sa gradskim preduzećima i ustanovama.

Građani Novog Pazara uglavnom ne znaju šta su mjesne zajednice i čemu one služe.

Novi Pazar ima 26 mjesnih zajednica, a petočlanim savjetima mjesnih zajednica mandati su istekli prije 10 godina

Ističući da mjesne zajednice u Novom Pazaru funkcionišu nezakonito, uključujući i korišćenje sredstava iz budžeta grada Novog Pazara, šef odborničke grupe SDA Sandžaka u Skupštini grada Novog Pazara Ahmedin Škrijelj je na posljednjem zasjedanju lokalnog parlamenta pokrenuo ovo pitanje.

Prema njegovim riječima mjesne zajednice u Novom Pazaru punih 10 godina otuđene su od građana mimo njihove volje i umjesto građanima koriste političkim strankama na vlasti.

Škrijelj je ispred SDA Sandžaka predložio da se konstatuje prestanak mandata dosadašnjih članovi savjeta mjesnih zajednica i izaberu novi na privremene mandata od godinu dana i da se, onda sprovedu redovni izbori, kako to zakon i nalaže.

“Mjesne zajednice nezakonito funkcionišu i troše budžet punih deset godina. Tražimo da skupština ovom odlukom konstatuje prestanak njihovog mandata. Ti privremeni savjeti bi imali sva prava koja imaju savjeti u punom mandatu, ali bi i Skupštinu gradi imali punu obavezu da izvijeste šta su oni koji su  mjesnim zajednicama punih deset godina radili i upravljali od 2013. do danas i da oni, koji su bili u to periodu ne mogu da budu jer su radili nezakonito”, naveo je Škrijelj sa skupštinske govornice.

Škrijelj je istakao da su mjesne zajednice važan segment u funkcionisanju službi i javnih preduzeća, kao i važan mehanizam za učešće građana u izgradnji lokalnih politika, prioriteta u izgradnji infrastrukture i najefikasniji instrument kojim građani mogu da usklađuju rad lokalnih organa sa svojim potrebama.

“U Novom Pazaru građanima je punih deset godina oduzeto to pravo da na zakonit način kroz mjesne zajednice rješavaju svoje problem. Mjesne zajednice u Novom Pazaru su punih deset godina otuđene od građana mimo njihove volje i umjesto građanima služe političkim strankama na vlasti. I, što je još alarmantnije punih deset godina”, ukazao je on.

Prijedlog da se otvori tema mjesnih zajednica o strane skupštinske većine je odbijen, a predstavnici gradske uprave Novog Pazara još nizu predočili suštinske razloge zbog čega je sastav savjeta mjesnih zajednica isti već jednu deceniju.

Na zvaničinoj internet stranici Grada Novog Pazara nalazi se lista sa 25 imena i kontaktima predsjednika Savjeta mjesnih zajednica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije