Imamović: Kakvu poruku Srbija šalje Bošnjacima podrškom onima koji negiraju genocid | Video

Podijelite:

Zastupnik SDA Sandžaka Enis Imamović upitao je danas u parlamentu Srbije kakvu poruku država Srbija šalje Bošnjacima dodjelom stipendija onim studenticama koje su nemoralno i neljudski vrijeđale sve žrtve genocida u Srebrenici, njihove porodice i čitav bošnjački narod.

“Ne postoji termin koji može da predoči koliko lošu i opasnu poruku šalje nagrađivanje za iznošenje zločinačkih stavova. Dodjela stipendija nije nanijela štetu samo čitavom akademskom vrijednosnom sistemu. Ovaj postupak je također suprotan Ustavu i Krivičnom zakoniku Republike Srbije, jer Krivični zakonik ove zemlje u članu 387 stav 5 izričito zabranjuje negiranje genocida, ratnih zločina i po njemu će se kazniti, ne nagraditi stipendijom svako ko veliča, negira, odobrava genocid, značajno umanjuje genocid, ratne zločine, zločine protiv čovječnosti”, rekao je Imamović naglasivši da se nagrađuju oni koji direktno iznose stavove suprotne zakonu Republike Srbije.

Tokom skupštinske rasprave o prijedlogu imenovanja Slavice Đukić Dejanović za ministricu prosvjete, Imamović je izrazio očekivanje da će ona iskoristiti svoju stručnost i provjeriti da li su u slučaju davanja stipendija za studentice iz Sarajeva ispunjeni svi konkursni uslovi za upis na Fakultet bezbjednosti BIA, u kojima, između ostalih stoji da kandidati moraju ispunjavati i one koji se tiču zdravstvenih i psihofizičkih sposobnosti.

“Možda buduća ministrica može da pomogne javnosti i fakultetu i da nam kaže da li neko ko javno veliča genocid i osuđene ratne zločince riječima “nek smo vas pobili” ispunjava zdravstvene uslove i psihofizičke sposobnosti da se obučava, a kasnije i obavlja poslove bezbjednosti za ljude, ili je možda umjesto studentskog doma neka druga ustanova bila prikladnija za njihov prihvat”, ukazao je on.

Upitao je „kako Novopazarac koji je primljen na Oxford, skuplja novac za studiranje i nije prepoznat za materijalnu podršku od države, a strane državljanke nadarene samo za mržnju dobijaju sve”.

Kakvu poruku šaljete Bošnjacima, ali roditeljima širom Srbije koji odgovorno vaspitavaju svoju djecu da budu ljudi prije svega, da podjednako poštuju svoje ali i tuđe. Kakvu poruku šaljete onim poštenim i čestitim domaćinima u Srbiji koji su prodali svoje imanje, auto, kuću, stan, podigli kredit da bi školovali svoju djecu? Da je njihovo čojstvo bilo uzaludno? Da li je samo trebalo da svoju djecu nauče da mrze i pozivaju na ubijanje drugih i drugačijih”, upitao je Imamović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije