Imamović: Presudama Stanišicu i Simatović posljednji poziv Srbiji da osudi i zabrani negiranje genocida

Foto: SDA Sandžaka

Podijelite:

Presudama Stanišicu i Simatoviću, na Dan bijelih traka definitivno je presuđeno genocidnoj politici “bijelih traka”, napisao je narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović na svom facebook profilu.

Imamović ističe da je Srbija dužna istinu i pravdu svojim budućim generacijama i budućnosti koju mora osloboditi tereta zločina genocida koje je neko dokazano činio skrivajući se iza čitavog srpskog naroda.

„Ovo je posljednji poziv civilizacije državi Srbiji da se, zarad onih časnih, čestitih i poštenih pripadnika srpskog naroda, budućih generacija, zarad moje generacije koje je zarobila u prošlosti, suoči sa zločinima i zločincima, da osudi i zabrani negiranje genocida i time zaustavi promociju zločina i nasilja kao legitimnog sredstva za postizanje ciljeva“, upozorava Imamović i ističe da je odgovornost sada posebno na političkim predstavnicima srpskog naroda.

Presude  su potvrda postojanja udruženog zločinačkog poduhvata koji je za cilj imao zločine, genocid i nasilno uklanjanje Bošnjaka, a prema optužnici pored rukovodioca SDB Srbije ona uključuje i tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, što, kako komentariše, sve radi uspostavljanja etnički čiste srpske države ili onoga što današnje državno rukovodstvo rehabilituje kroz nešto što nazivaju “srpski svet”.

„Kao Bošnjake nas posebno zabrinjavaju posljednji koraci koje međunarodna zajednica sprovodi u Bosni i Hercegovini kao prema našoj matičnoj državi, kojoj se onemogućava da u punom kapacitetu stane u zaštitu prava bošnjačkog naroda, koji je prema pravosnažnim presudama bio meta genocida i udruženog zločinačkog poduhvata“, kaže Imamović.

Imamović zaključuje da će nastaviti da insistira da u Parlamentu Srbije se usvoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koju je SDA Sandžaka predložila, a koja predviđa konkretne i konstruktivne mjere za uspostavljanje trajnog i stabilnog mira, saradnje i povjerenja izmedju dvije države i dva naroda.

Apelaciono vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) izreklo je juče donijelo konačnu presudu kojom su bivši rukovodilac Službe državne bezbjednosti (SDB) Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina kao učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP).

Prema optužnici Haškog tribunala iz 2008. godine, Stanišić i Simatović su terećeni da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija Bosne i Hercegovine i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za udruženi zločinački poduhvat (UZP) koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u Bosni i Hercegovini. Ovom presudom proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije