Iran čuva sjećanje na bosanski otpor: U Teheranu postoji muzej posvećen agresiji na BiH | Foto

Podijelite:

U glavnom gradu Irana, Teheranu u velikom kompleksu “Muzeja Islamske Revolucije i Svetog otpora”, nalazi se veći segment posvećen agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Riječ je o najvećem muzeju u Iranu, ali i jednom od najvećih u Aziji. Muzej se prostire na 21 hektar zemlje, te je izuzetno bogato opremljen segmentima vezanim za historijski razvoj Irana i borbu potlačenih naroda širom svijeta te se pored toga fokusira se na Iransku revoluciju, period Iransko – Iračkog rata i rata u Siriji.

Poznato je kako je Iran bio jedan od ključnih saveznika Bosne i Hercegovine tokom velikosrpske i velikohrvatske agresije, te da su od samog početka rata bezrezervno podržavali humanitarno, ali i finansijski narod Bosne i Hercegovine.

Značajan dio Muzeja u Teheranu je posvećen periodu agresije na BiH. Jedan dio je posvećen genocidu u Srebrenici, a postoji i maketa čuvenog sarajevskog Tunela Spasa. Tu je i segment posvećen prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću, te dio posvećen Irancima koji su dali svoje živote za mir u BiH.

U jednom dijelu nalazi se spomen i na devet heroja odlikovanih Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Ovo odlikovanje su posthumno dobili Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Adil Bešić, Safet Zajko, Midhat Hujdur, Enver Šehović i Nesib Malkić i Izet Nanić. Dio je posvećen opsadi grada Sarajeva, i djetinjstvu izgubljenom tokom agresije na BiH.

Riječ je o jedinom muzeju izvan Bosne i Hercegovine koji je posvećen periodu agresije. Brojni iranski historičari su godinama dolazili u BiH kako bi prikupljali informacije, arhivsku građu potrebu za formiranje muzejske postavke.

Sama muzejska postavka je jedan od pokazatelja povezanosti Irana i Bosne i Hercegovine, te poruka prijateljstva iz ove zemlje. Muzejska postavka ima za cilj promovisati kulturu pamćenja i sjećanja u Teheranu, gradu od skoro 20 miliona stanovnika. Sam Muzej godišnje posjeti nekoliko stotina hiljada ljudi.

Muzej čuva vrijedne artifakte iz cijelog svijeta i svojim postavkama čuva sjećanje na važne događaje koji su ostavili traga u svjetskoj historiji.

Tagovi: BiH Iran Muzej

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije