Irfanu Halilagiću (SDA) drugi mandat premijera Vlade Tuzlanskog kantoana

Foto: Klix

Podijelite:

Tuzlanski kanton je konačno dobio novu kantonalnu vladu koju predvodi premijer Irfan Halilagić iz Stranke demokratske akcije (SDA). Ovo mu je drugi mandat, s obzirom da se na funkciji premijera nalazio i u sada već bivšem sazivu izvršne vlasti.

Tokom svom obraćanja skupštinskim zastupnicima, Halilagić je podsjetio da su u posljednjih 12 godina održana tri izborna ciklusa za Skupštinu Tuzlanskog kantona, ali je nažalost, zbog političke nestabilnosti u kantonu imenovano sedam vlada. Po prvi put, kako je kazao, u navedenom periodu Tuzlanski kanton ima vladu kontinuiteta.

Nakon općih izbora u Tuzlanskom kantonu je iskristalisana nova skupštinska većina u kojoj se pored SDA nalaze još i Demokratska fronta (DF) te dva zastupnika iz Stranke za BiH (SBiH).

Ponovno imenovani premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić u svom ekspozeu je istaknuo 15 mjera za četverogodišnji mandat, uz onih deset koje će biti implementirane u ovoj godini.

“Početak izgradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli, uspostava Centra urgentne medicine pri UKC-u Tuzla, energetska efikasnost/utopljavanje 200 javnih objekata na području TK, rekonstrukcija zgrade Vlade TK, izgradnja prvih kilometara brze ceste/autoceste na području TK te modernizacija postojećih magistralnih/regionalnih pravaca. Elektrifikacija glavnih željezničkih pruga na području TK, cargo saobraćaj na Međunarodnom aerodromu Tuzla, završetak sanacije brane i započinjanje aktivnosti na čišćenju i zaštiti hidroakomulacije Modrac”, dugoročne su mjere koje je Halilagić naveo u svom ekspozeu te nastavio:

“Formiranje naučno-tehnoloških parkova u Tuzli i Živinicama, regulacija korita rijeka Spreče i Tinje, izgradnja objekata predškolskog obrazovanja u Sapni i Teočaku, izgradnja objekta Policijske uprave Živinice, izgradnja objekta Policijske uprave Tuzla (zgrada tužilaštva), izgradnja objekta Općinskog Suda u Lukavcu te izrada socijalne karte i populacijske politike Tuzlanskog kantona.”

Kada je riječ o projektima koji će biti realizirani u ovoj godini, novoizabrani premijer TK je između ostalog naveo pokretanje procedure za nabavku mobilnog mamografa, ukidanje plaćanja premije zdravstvenog osiguranja, pokretanje procedure za uređenje akušerske klinike u UKC-u Tuzla, materijalno-tehničko i kadrovskog jačanje Uprave policije, isplatu naknade porodiljama od po 996 KM, jednokratnu pomoć penzionerima od po 100 KM te besplatne udžbenike za sve osnovce.

U kontinuitetu će, kako je nastavio, djelovati kroz dva ključna principa – otvorenost i odgovornost.

“Sve što radimo, znat će se i nikada za naše djelovanje ili nedjelovanje nećemo činiti druge odgovornim. Nastavit ćemo štiti i provoditi principe socijalne kohezije, solidarnosti i ravnopravnosti. I na kraju želim da sa ovog mjesta pošaljem jasnu i nedvosmislenu poruku vama ovdje prisutnima, građanima i građankama Tuzlanskog kantona da ćemo u kontinuitetu činiti sve što je do Vlade da promijenimo život građana na bolje, da Tuzlanski kanton učinimo boljim mjestom za život, u kojem će naša djeca i buduće generacije željeti da u njemu odrastaju, rade i ostaju”, zaključio je Halilagić.

Halilagić je najmlađi premijer Tuzlanskog kantona, a na tu veoma važnu poziciju prvi put je imenovan u februaru prošle godine. Tada je svoj rad fokusirao na 18 prioriteta, a sve zacrtane projekte s okončanjem mandata je i realizirao.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije