ISG: Ugrožena nam je sigurnost, izloženi smo progonu

Podijelite:

Inicijativa slobodnih građana (ISG) danas je saopštila da se aktivisti ove NVO osjećaju nesigurno i da kontinuirano trpe uznemiravanje preko jedne facebook stranice.

Danas su, kako navode, obavijestili Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal i posebna odjeljenja policije “da promptno i efikasno istraže identitet počinioca ovih nedjela”, kako bi mogli da podnesu krivične prijave.

“Proteklih dana bili smo izloženi vrijeđanju i napadima preko ove stranice. Osjećamo da nam je sigurnost ugrožena i da smo izloženi progonu, što predstavlja ozbiljnu prepreku za naš rad i angažman unutar inicijative”, navode u reagiranju i naglašavaju da ih ovi napadi čine nesigurnim i prouzrokuju duševnu patnju.

Kako ukazuju ova vrsta uznemiravanja na internetu predstavlja poseban pritisak ne samo za pojedince, već i za čitav nevladin sektor, čije vrijednosti i ciljeve dijele.

“Naša inicijativa se zalaže za osnaživanje i promociju građanskog aktivizma, jačanje uticaja građana u procesima donošenja propisa i odlučivanja, kao i unaprjeđenje transparentnosti i odgovornosti rada javne vlasti i institucija. Uznemiravanje na internetu otežava naš rad u borbi protiv korupcije i zahtjeva za odgovornošću javne vlasti i institucija”, poručuju i pozivaju nevladine organizacije i medijske institucije da osude ovakav vid ugrožavanja bezbjednosti i internet pritisaka na nevladin sektor.

Udruženje građana iz Novog Pazara “Inicijativa slobodnih građana” je, tražeći odgovornost zbog velikog broja žrtva tokom vala pandemije COVID-19 u Novom Pazaru, a i kasnije organizirala šestomjesečni protest ispred Uprave Opšte bolnice Novi Pazar, kao niz drugih protesta protiveći se odnosu i postupanjima aktuelne vlasti.

Protiv predstavnika udruženja Aladina Paučinca u aktivista ISG-a nosioci javnih funkcija u Novom Pazaru su podnijeli na destine krivičnih i tužbi za nadoknadu nematerijalne štete.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije