Izbori u Crnoj Gori: Svi padaju, samo Bošnjačka stranka raste

Podijelite:

Čak i Pokret Evropa sad! bilježi gubitak biračkog tijela. BS u plusu od 0,4 posto, što bi im moglo, čak, donijeti jednog poslanika više nego li trenutno imaju u Skupštini.

Državljani Crne Gore u nedjelju izlaze na parlamentarne izbore.

Istraživanja javnog mnjenja daju prednost novoformiranom pokretu Evropa sad! koji bi trebao osvojiti skoro trećinu glasova.

U stranački disperziranoj Crnoj Gori taj rezultat ravan je trijumfu, iako PES bilježi blagi pad popularnosti.

Pad bilježi i Demokratska partija socijalista. Ova stranka koja je skoro 30 godina vladala Crnom Gorom suočena je sa dubokim unutarnjim problemima.

Jedina partija, prema istraživanju javnog mnjenja koje donosi njemačka agencija PolitPro, koja bilježi stabilni rast popularnosti je Bošnjačka stranka.

Dok je PES pao za više od 2 posto, DPS tone sa 11,7 posto manje podrške u odnosu na prošle parlamentarne izbore, BS je porastao za 0,4 posto.

To bi ovoj partiji moglo donijeti 4 poslanika, od ukupno 81 koliko broji crnogorski parlament.

Izborni sistem Crne Gore predviđa da se 81 mandat u Skupštini bira u jedinstvenoj izbornoj jedinici na nivou cijele države po zatvorenoj listi proporcionalne zastupljenosti.

Mjesta se dodjeljuju po d'Hondt metodi sa izbornim pragom od 3%. Međutim, manjinske grupe koje ne čine više od 15% stanovništva dobijaju izuzeće koje snižava izborni prag na 0,7%. Stranke iste manjine se zbrajaju kada se računaju mandati na najviše tri mjesta. Poseban izuzetak dat je etničkim Hrvatima, pri čemu ako nijedna lista koja predstavlja stanovništvo ne prijeđe cenzus od 0,7%, lista sa najviše glasova će osvojiti jedno mjesto ako dobije više od 0,35% glasova.

Kampanja je u finišu.

Istraživanje Centra za demokratiju (CeDem) iz prošlog mjeseca pokazuje trend pada popularnosti svih velikih partija – od PES-a do sada već ugašenog konglomerata prosrpskih stranaka okupljenih oko Demokratskog fronta.

Ukoliko se istraživanja javnog mnjenja pokažu tačnim, u narednom sazivu Skupštine Crne Gore ne bi se našle ni obje socijaldemokratske partije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije