Izetbegović: Tvrdnje Gabriela Escobara ne odgovaraju istini

Podijelite:

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović komentirao je saslušanje pred Vanjskopolitičkim odborom Senata Sjedinjenih Američkih Država o situaciji na Zapadnom Balkanu održano 18. maja 2023. godine. Na pitanja članova Odbora odgovarali su specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar i specijalni savjetnik državnog sekretara SAD-a Derek Chollet.

“Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je na nedavno održanom saslušanju pred Vanjskopolitičkim odborom Senata SAD-a izjavio da odluka Visokog predstavnika o privremenoj suspenziji Ustava FBiH ‘otvara vrata funkcionalnijoj FBiH i pravi balans prema RS-u koji je dugo dominirao državom jer nije bilo Vlade FBiH da se suprotstavi’. Možda se površnim poznavaocima prilika u Bosni i Hercegovini i mogu ponuditi ovakva tumačenja, ali se građani ove zemlje s pravom i zabrinutošću pitaju na čemu specijalni izaslanik bazira ovakve tvrdnje? One naprosto ne odgovaraju istini. Niti je privremena suspenzija Ustava FBiH kojom se pri formiranju Vlade FBiH zaobilazi potpredsjednik FBiH – Bošnjak i većinska volja bošnjačkog naroda ‘otvorila vrata funkcionalnijoj FBiH’, niti je ‘RS dominirala državom jer nije bilo Vlade FBiH da joj se suprotstavi’”, napisao Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, komentirajući nedavno saslušanje pred Vanjskopolitičkim odborom Senata Sjedinjenih Američkih Država.

Izetbegović pojašnjava da Vlada FBiH nema mandat da se suprotstavlja napadima Rs-a na Dejtonski mirovni sporazum. To je obaveza, kaže Izetbegović, državnih institucija, prije svega pravosuđa, a posebno je to obaveza Visokog predstavnika, država svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma i Vijeća za provedbu mira, “koji se već deceniju povlače pred drskošću Milorada Dodika, ohrabrujući time nove i ozbiljnije napade”.

Izetbegović podsjeća da je udare na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine zaustavljao je Ustavni sud BiH i to isključivo na osnovu apelacija koje je putem ovlaštenih predstavnika dostavljala Stranka demokratske akcije. “Stoga je nejasno zašto je dio međunarodne zajednice uložio trud da iz izvršne vlasti izbaci upravo SDA, a ne one snage koje su odgovorne za napade na Dejtonski mirovni sporazum”, piše Izetbegović.

U odnosu na Federaciju BiH, smatra Izetbegović, Rs je dominirao samo u destruktivnoj politici koja je ugrožavala stabilnost Bosne i Hercegovine, u opstruiranju rada državnih institucija, u usporavanju razvoj i integracijskih procesa. Dominirali su, podsjeća Izetbegović, i u iznosu novca utrošenom na lobiranje u SAD-u.

“U svim ostalim parametrima, koji zaista jesu nadležnost entitetskih vlada, dominirala je Vlada FBiH, što potvrđuju ekonomski parametri. Iznos BDP-a, visina plaća i penzija, razvoj privrede, stabilnost javnih preduzeća, stopa nezaposlenosti, udio u ukupno uplaćenim indirektnim porezima i učešće javnog duga u odnosu na ostvareni BDP samo su neki od parametara u kojima Vlada FBiH snažno dominira u odnosu na entitet Rs”, pojasnio je Izetbegović u svojoj reakciji na Escobarovo svjedočenje pred Vanjskopolitičkim odborom Senata Sjedinjenih Američkih Država o stanju u Bosni i Hercegovini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije