Izraelske snage ranile su više od 40 Palestinaca u napadu na izbjeglički kamp Nablus

Podijelite:

Izraelske snage upale su u utorak u izbjeglički kamp na periferiji grada Nablusa na Zapadnoj obali, ranivši više od 40 Palestinaca, javljaju palestinski mediji.

Oko 46 Palestinaca liječeno je od rana tokom racije u izbjegličkom kampu Askar koji se dogodio u utorak ujutro pred zoru, rekao je Ahmad Jibril, šef Odjeljenja za hitnu pomoć Palestinskog Crvenog polumjeseca.

U izvještaju se dodaje da je 44 povrijeđenih Palestinaca udahnuvši suzavac.

Palestinski sigurnosni izvori kazali su da je velika jedinica izraelskih snaga upala u porodičnu kuću Hasana Qatananija i mapirala je za rušenje.

Palestinski mladić Qatanani ubijen je od strane izraelskih snaga ranije ovog mjeseca. Režimska vojska je tvrdila da je on odgovoran za napad u aprilu u dolini Jordana u kojem su ubijena tri doseljenika.

Tokom racije, rekli su izvori, izraelski vojnici su također provalili u nekoliko drugih kuća i mapirali dom ubijenog Palestinca Hussama Saleema.

On je navodno planirao i režirao napad palestinske grupe otpora Lions’ Den sa sjedištem u Nablusu u kojoj je prošlog oktobra ubijen izraelski vojnik na sjevernoj Zapadnoj obali.

Režim sravnjuje palestinske kuće kako bi kaznio porodice onih koji su navodno izveli operacije protiv izraelskih snaga.

Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) ovu praksu naziva “kolektivnom kaznom” Palestinaca. Agencija UN-a smatra da je ova praksa “nezakonita prema međunarodnom pravu”.

Izbili su sukobi nakon izraelskog napada na izbjeglički kamp

Osim toga, u utorak su okupacione snage izvršile prepad na izbjeglički kamp Nur Shams, u blizini grada Tulkarma na Zapadnoj obali, što je izazvalo sukobe s palestinskim borcima otpora.

Racija je sprovedena radi priprema za rušenje kuće borca ​​otpora Hamasa koji je navodno stajao iza pucnjave u februaru u gradu Huwara, južno od Nablusa.

Izraelska vojska je saopćila da je jedan od njenih vojnika ozlijeđen gelerima nakon što je eksplodirala eksplozivna naprava.

Tenzije su bile visoke na okupiranoj Zapadnoj obali tokom protekle godine, dok je izraelska vojska provodila nasilne racije pod izgovorom da istrage protiv “traženih” Palestinaca.

Kao rezultat ovih napada, najmanje 112 Palestinaca je izgubilo život, a mnogi drugi su uhapšeni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije