Izraelski režim će zauzeti palestinsku zemlju za proširenje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali

Ova slika prikazuje tekuće građevinske radove u ilegalnom izraelskom naselju Givat Zeev, u blizini palestinskog grada Ramala na okupiranoj Zapadnoj obali. (Fotografija AFP)

Podijelite:

Vlasti izraelskog režima namjeravaju zalijeniti hiljade kvadratnih metara privatne palestinske zemlje u centralnom dijelu okupirane Zapadne obale kako bi dalje proširile ilegalna naselja kršeći međunarodno pravo.

Guverner Salfita Abdullah Kamil izjavio je u saopćenju da su režimski zvaničnici izdali naredbu s ciljem zauzimanja više od 10 kvadratnih kilometara zemlje u vlasništvu Palestinaca, izvijestio je u nedjelju Palestinski informativni centar.

On je napomenuo da je takozvani izraelski vrhovni savjet za planiranje i izgradnju objavio da se ciljana zemljišta nalaze u gradovima Az-Zawiya, Deir Ballut, Rafat, selo Mas-ha, kao i selo Sinria, južno od Qalqilya.

Visoki palestinski zvaničnik je dalje naglasio da je zemlja u vlasništvu Palestinaca namijenjena za izgradnju industrijskih i turističkih područja, jedinica novih naselja, kao i puteva koji povezuju cionistička naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Kamil je također pozvao lokalne palestinske stanovnike i poljoprivrednike da komuniciraju s lokalnim vlastima koje predstavljaju općinska i seoska vijeća, Opću upravu za civilne poslove i Upravu za otpor zidu i naseljima kako bi podnijeli svoje prigovore.

Zatim je pozvao međunarodnu zajednicu da preduzme snažne mjere protiv izraelskog režima u nastojanju da zaustavi svoju politiku širenja ilegalnih naselja.

Ohrabren stalnom podrškom SAD-a, režim u Tel Avivu je drsko je povećao svoje napore za nezakonitu izgradnju naselja, direktno prkoseći Rezoluciji 2334 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koja je nedvosmisleno osudila uspostavljanje naselja na Zapadnoj obali i Istočnom al-Qudsu kao grubo kršenje međunarodnog prava.

Velika većina međunarodne zajednice smatra takva cionistička naselja na okupiranim teritorijama nelegalnim.

Više od 600.000 okupatorskih doseljenika živi u preko 230 naselja izgrađenih od izraelske okupacije Zapadne obale i Istočnog al-Kudsa 1967. godine.

Vijeće sigurnosti UN-a izdalo je više rezolucija u kojima osuđuje aktivnosti izraelskog režima na području naseljavanja na ovim okupiranim teritorijama.

Palestinci insistiraju na tome da Zapadna obala bude dio buduće nezavisne države sa Istočnim al-Kudsom kao glavnim gradom.

Posljednja runda izraelsko-palestinskih pregovora propala je 2014. Među glavnim tačkama zapreka u tim pregovorima bilo je kontinuirano širenje ilegalnih naselja režima u Tel Avivu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije