JOB i Centar za mir iz Mostara objavili dosad neviđene snimke rušenja Starog mosta

Podijelite:

Jedinstvena organizacija boraca grada Mostara (JOB) i Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara odskora su u posjedu autentičnog filmskog materijala koji, kako su saopštili, sadrži ekskluzivne i u proteklih 30 godina, sve do danas, u javnosti neviđene snimke granatiranja i rušenja Starog mosta u Mostaru 8. i 9. novembra 1993. godine, javlja Anadolija.

“Kako potvrđuju video snimci, granatiranje Starog mosta snimala je posada Hrvatske vojske sa utvrđenja na kulama brda Hum iznad grada. Njihova kamera u kontinuitetu prati putanje više od 50 projektila koje ispaljuje tenk HVO sa lokaliteta Stotina, tada lociranog na zapadnoj strani Bulevara iznad mostarskog naselja Kolonija. Video materijal prikazuje i trenutke kada članovi posade HV radiovezom navode posadu tenka da izvede što preciznija gađanja luka i temelja Starog mosta, dok svojoj znatiželjnoj komandi telefonom dojavljuju ‘kako se odvija i u kojoj fazi je dospjelo rušenje Starog mosta…'”, navodi se u saopštenju organizacija JOB i Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara i dodaje:

“Iako je Haški sud u konačnoj presudi ‘šestorki’ političkih i vojnih dužnosnika paradržave ‘Herceg Bosna’ 29. novembra 2017. godine jasno definirao da je Stari most srušen granatama iz tenka sa položaja HVO, filmski materijal koji posjedujemo stavlja definitivno pečat i žigoše sramnu ulogu nalogodavaca ovog planetarnog kulturnog zločina od kojeg se službeni Zagreb i hrvatska struktura vlasti u Mostaru i Hercegovini, još nikada nisu ogradili.”

Safet Oručević, direktor Centra za mir i multietničku saradnju i bivši gradonačelnik Mostara, izjavio je da je ovaj film sasvim slučajno otkriven i samo potvrđuje sve ono sto je presudio Haški tribunal u dijelu presude “šestorci”, koji se odnosi na rušenje Starog mosta.

“Ponosan sam danas na činjenicu, da od prvog dana ovog stravičnog rušenja nikada nismo optuživali hrvatski narod nego monstrume koji su ovo naredili i izvršili. Ponosan sam što smo Stari most odlučili graditi zajedno sa svjetskom bankom i UNESCO-om još 1997. i što je pored brojnih zemalja koji su učetvovali u izgradnji, hrvatska Vlada na čelu sa premijerom Račanom došla u Mostar i podržala ovaj projekat, Stari most – spomenik mira”, naveo je Oručević.

Prema njegovim riječima ove snimke treba dobro gledaju oni koji olako spominju rat i sukobe, “neka im bude opomena kroz sta su prošli građani Mostara i Bosne i Hercegovine”.

“I neka znaju, rekao sam to i 9. novembra 1993., nema tih granata koje su mogle ubiti našu zajedničku ljubav prema ovom gradu i svemu onome što je kroz vijekove bio”, dodao je Oručević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije