16.2 C
Novi Pazar
06/06/2023
NaslovnicaPolitikaJoseph: Lavrov je inicijativi Otvoreni Balkan dao poljubac smrti

Joseph: Lavrov je inicijativi Otvoreni Balkan dao poljubac smrti

IzvorPatria

Edward Joseph, profesor Univerziteta Johns Hopkins, koji je bio u međunarodnim misijama na Balkanu tokom i nakon rata, prije svega u BiH i na Kosovu, komentarisao je nedolazak ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Srbiju.

– Baš kao što zahvaljujemo Vladimiru Putinu što je ubrizgao život u NATO, svaka čast Sergeju Lavrovu što je inicijativi Otvoreni Balkan dao poljubac smrti. Ova ideja Trumpove administracije unapređuje agendu strateškog partnera Rusije u regionu, Srbije, pod vodstvom Aleksandra Vučića, napisao je Joseph na Twitteru.

On ističe kako ovu inicijativu u Rusiji podržava glavni proruski medij Sputnjik.

A zašto ne bi?

– Otvoreni Balkan je otvorena pozivnica za Vučića da iskoristi ekonomsku veličinu Srbije za političku prednost – oslobođenu od političkih ograničenja i vrijednosti EU. Otvoreni Balkan je jednako Srpski svijet, navodi Joseph, prenosi Oslobođenje.

Joseph tvrdi kako je vjerovanje da Aleksandar Vučić želi da se pridruži EU natjeralo američke zvaničnike da pomisle kako je trgovina jednako povjerenje. 

– Ono što se računa je karakter režima s kojim trgujete. Pitajte samo Ukrajinu kojoj je do 24. februara Rusija bila najveći trgovinski partner.

Joseph u nastavku piše da se Japan, Južna Koreja i Tajvan pitaju da li je trgovina izgradila povjerenje sa Kinom.

– Ista priča je na Balkanu. Srbija je prvi trgovinski partner Crne Gore, i za uvoz i za izvoz – a Beograd je na posljednjem mjestu u pogledu povjerenja. Nedavna podrška crnogorskog premijera ovoj inicijativi dodatno je povećalo podjele u ovoj zemlji. Bilo koja politika na Balkanu koja se suočava s izravnom prijetnjom Srbije je skeptična, ako ne i sumnjičava prema inicijativi Otvoreni Balkan.

Slično je, veli, i EBRD primijetio u slučaju BiH da ključni ekonomski problemi imaju uzroke „političke prirode“.

IzvorPatria
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA