Kamberi: Izmjenama Zakona o zaštiti prava i sloboda manjina omogućiti slobodu upotrebe simbola

Podijelite:

Narodni poslanik i lider Alabanaca Preševske doline Šaip Kamberi podnio je danas Narodnoj skupštini Republike Srbije  prijedlog za izmjenu Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina čime je ovaj akt zvanično ušao u skupštinsku proceduru.

„Članom 14. stav 2. ovog zakona zabranjena je upotreba nacionalnih simbola “ako su identični simbolima druge države“, a ovim prijedlogom tražio sam potpunu izmjenu ovog člana kako bi bile otklonjene prepreka za korišćenje simbola tako da se manjinski simboli slobodno i službeno koriste tokom cijele godine u institucijama lokalne samouprave i državnim organima u svim opštinama u kojoj je jezik manjine službeni jezik“, napisao je Kamberi na svojoj fejsbuk stranici.

Kamberi je obrazložio da u slučaju da opštine u kojima manjine čine manje od 5% etničke strukture, ovim prijedlogom se traži dozvola za korištenje zastave na državne praznike i praznike nacionalnih manjina.

Prijedlog izmjene ovog zakona podržali su i poslanici SDA Sandžaka Enis Imamović i Selma Kučević kao i poslanik Aleksandar Olenik.

Podsjećamo da ej Bošnjačko nacionalno vijeće više puta reagovalo zbog sistemske diskriminacije koju opština Prijepolje čini kršeći Ustava Republike Srbije i Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u slučaju uklanjanja bošnjačke nacionalne zastave sa jarbola ispred opštinske uprave i ostalih lokalnih ustanova u Prijepolju.

Zbog isticanja albanske zastave u opštinama Preševske doline policija godinama unazad podnosi prekršajne prijave protiv odgovornih, službenika i direktora javnih ustanova, koji su kažnjavani novčano za prekršaj Zakona o izgledu, upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije.

U Zakonu se, pored ostalog, navodi da će se novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniti za prekršaj pravno lice ako istakne grb ili zastavu strane države u Republici Srbiji bez isticanja grba, odnosno zastave Republike Srbije, osim ako potvrđenim međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije