Kamberi: Reciprocitet ili simetrija siguran put prema dugoročnom miru na Zapadnom Balkanu (Video)

Podijelite:

Narodni poslanik i lider Albanaca Preševske doline Šaip Kamberi rekao je danas na konferenciji za medije u Skupštini Srbije da sigurno neće podržati izvještaj o pregovorima sa Kosovom jer je on jednostran i zasniva se na činjenici da je kriza na Kosovu krenula krajem prošle godine.

„Javnost u Srbiji treba da zna, kriza na Kosovu se generiše decenijama i ona je posljedica pogrešne i represivne politike Srbije prema Albancima“, rekao je Kamberi.

Ističe da će, kao predstavnik albanskog naroda, podržati svaki napor da se postigne sporazum sa Kosovom koji je u interesu evropske perspektive i Kosova i Srbije i u interesu evropske perspektive manjina koje žive u Republici Srbiji.

„Rukovodeći se dobijanjem viših standardima za prava Srba na Kosovu, Republika Srbija treba da bude spremna da ista ta prava garantuje manjinama na svojoj teritoriji u skladu sa najboljim tekovina Evropske unije i u skladu sa dobrosusjedskim odnosima, a sve u interesu postizanja sporazuma sa Kosovom, ali i opšte stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, naglasio je Kamberi.

Kamberi vjeruje da je plan dobra platforma za razgovore i da razgovori nemaju alternativu, te da je konačno vrijeme da Srbija krene putem zapada nepovratno, kao i da je u prijedlog sporazuma koji cirkuliše u javnosti, u osnovni vrata Srbije prema Evropskoj uniji

„Reciprocitet ili simetrija u odnosu uspostavljanja standarda i poštovanja prava nacionalnih manjina je siguran put prema dobrosusjedskim odnosima i dugoročnom miru na Zapadnom Balkanu“, zaključio je Kamberi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije