Kešo: Konaković kao šef NiP-a može biti u vazalskom odnosu, ali o BiH neće odlučivati Hrvatska

Podijelite:

Skandalozna je najava ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića da će u junu ove godine biti održana zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske na kojoj će se razmatrati pitanje reforme Ustava i Izbornog zakona BiH, smatra zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Safet Kešo.

U izjavi za javnost Kešo navodi da o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH mogu odlučivati isključivo nadležne institucije države Bosne i Hercegovine, a ne institucije Republike Hrvatske ili bilo koje druge države.

-Konaković može u svojstvu predsjednika političke stranke pristati na vazalski odnos i podređivati interese BiH interesima susjednih država ili onih lobija koji su mu omogućili dolazak na vlast jer će za takve poteze polagati račune građanima.

Međutim, Konaković nema pravo i neće moći u svojstvu ministra vanjskih poslova i člana Vijeća ministara BiH isporučivati suverenitet Bosne i Hercegovine Republici Hrvatskoj, a samim time ni razmatranje i odlučivanje o sudbonosnim pitanjima poput reforme Ustava i Izbornog zakona.

Predsjednik Naroda i pravde može svoju zahvalnost onima koji su ga doveli na vlast iskazivati na različite načine, ali neće svoju ministarsku fotelju plaćati trgovinom interesima države BiH, predajom suvereniteta susjednim državama i pristajanjem u ime državnih institucija na sve ustupke koje mu zatraže – ističe Kešo u saopćenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije