Komšić: Ambasada SAD vrši pritisak na Šmita da nametne odluke da bi se formirala Vlada FBiH

Foto: fb/zeljkokomsic.df

Podijelite:

Član Predsedništva BiH i lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić izjavio je da ima informacije po kojima je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit pod pritiskom Ambasade SAD u BiH da nametne rešenje koje bi omogućilo formiranje Vlade Federacije BiH.

Komšić je rekao da za to postoji podrška Velike Britanije i Japana, dok su svi ostali međunarodni predstavnici u BiH protiv toga.

“Svi ostali su protiv, kada je reč o takvim stvarima. Pokazalo se da kada nešto radite, a motivi su vam loši, odnosno pokvareni, izadje na ovu situaciju koju sad ima”, kazao je on za javni servis BiH (BHRT).

Da bi se imenovala Vlada Federacije BiH, saglasnost za to treba da daju predsednik i dva potpredsednika tog entiteta, ali svoj potpis za imenovanje vlade ne želi da stavi potpredsjednik Refik Lendo (SDA), čija stranka ne bi bila u novoj entitetskoj vladi.

Novu većinu u Federaciji BiH čine stranke okupljene oko takozvane “Trojke”: SDP, Narod i pravda (NiP) i Naša Stranka, zajedno sa HDZ BiH, iako je SDA osvojila najveći broj mandata u Predstavničkom tomu FBiH i ima kontrolni paket u Domu naroda parlamenta tog entiteta.

“Bojim se da je sve nakrivo nasađeno i da će se sve u jednom trenutku urušiti. Problem je ako se uruši uz neki loš scenario, neki vatromet”, kazao je Komšić.

On je optužio SAD da su “na silu gurale” izmjene Izbornog zakona BiH i ustavne promjene u Federaciji BiH, da su na početku za to imali podršku Evropljana, koji su se kasnije, kako je kazao, malo povukli.

“Vidite dokle su nas doveli: u napeto i haotično stanje, ova zemlja se nije pomjerila ni korak napred. Kandidatski status smo dobili zbog rata u Ukrajini, a ne što se nešto uradilo. Doveli su nas u politički i etnički napetu situaciju”, ocijenio je Komšić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije