Konaković u prvoj zvaničnoj posjeti Bošnjačkom nacionalnom vijeću

Podijelite:

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković je danas, drugog dana zvanične posjete Srbiji, posjetio Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), On je nakon susreta sa predstavnicima Vijeća izjavio da je jedan od važnih dijelova sastanaka sa zvaničnicima u Beogradu bio Sandžak i stanje Bošnjaka u ovom dijelu Srbije.

Tokom susreta sa zvaničnicima BNV-a razgovarano je o poziciji Bošnjaka u Srbiji ali i nekim vidovima saradnje između Bosne i Hercegovine i Srbije.

„Kroz neke institucionalne organizacije se lakše komunicira i bošnjačka nacionalna vijeća u Srbiji i Hrvatskoj i Bošnjačko nacionalno vijeće u Crnoj Gori su institucije u kojima se može dobiti realna slika i nekako olakšat ta vrsta komunikacije sa matičnom zemljom Bosnom i Hercegovinom. Ovdje smo, prije svega i primarno razgovarali o poziciji Bošnjaka jer me kao Bošnjaka, ponosno, zanima ta tema, ali i nekim drugim vidovima saradnje između Bosne i Hercegovine i Srbije. Nosim pozitivne utiske, ovo je moja prva posjeta Bošnjačkom nacionalnom vijeću, prva je ali mislim da će ih bit dosta“, rekao je Konaković, dodavši da će prilikom svakog dolaska posjećivati i ovaj dio Srbije sa nekim temama koje su međudržavni odnosi ali i o položaju i poziciji Bošnjaka na poziciji jugoistočne Evrope.

Predočio je da je u vezi rada Konzulata BiH u Novom Pazaru do sada postojao administrativni problem jer nije postojao budžet i da će do kraja marta ove godine, najvjerovatnije nakon usvajanja Budžeta Bosne i Hercegovine, biće pozicije za konzulate u Novom Pazaru, Rijeci, ambasadu u Tirani, kao i za još neka diplomatska predstavništva za koja je od Predsjedništva dobijena obaveza da budu otvorena.

„Odmah, nakon usvajanja budžeta idemo u sistematizaciju radnih mjesta. Nadam se da ćemo to u nekoliko narednih mjeseci uspješno realizirati. To nam je zaista prioritet. Želimo da što prije otvorimo vrata (Konzulata BiH) da tamo sjede ljudi koji mogu pomoć Bosancima i Hercegovcima na ovim prostorima da lakše komuniciraju sa svojom domovinom, maticom“, naveo je ministar vanjskih poslova BiH.

Predsjednica BNV-a, Misala Pramenković je kazala da su sa ministrom Konakovićem koji je tokom zvanične posjete Srbiji na najvišem nivou iskoristio priliku da posjeti Bošnjake u Sandžaku i Srbiji, razgovarali o stanju i statusu Bošnjaka, o zakonodavnom i stanju na terenu.

„Govorili smo o različitim mogućnostima i potrebi da se neka pitanja pravno regulišu, jer koliko god da imamo emotivnu povezanost sa našom maticom neke stvari doista nisu pravno riješene i na tome ćemo insistirati. On se u potpunosti složio i jedna od tačaka, prilikom svakog susreta zvaničnika Bosne i Hercegovine, treba biti položaj bošnjačkog naroda u Republici Srbiji. Nadamo se nastavku saradnje“, rekla je Pramenković ocijenivši susret sa Konakovićem jako konstruktivnim.

Šef bosansko-hercegovačke diplomatije se tokom posjete Novom Pazaru susreo i  sa muftijom Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), Mevlud ef. Dudićem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije