Koncerti orkestra Mehteran u Sarajevu, Zenici, Mostaru i Donjem Vakufu

Podijelite:

Turski vojni orkestar Mehteran koji djeluje u sklopu Ministarstva odbrane Republike Turkiye, a koji slovi za najstariji vojni orkestar na svijetu, održat će niz koncerata u Bosni i Hercegovini od 21. do 25. juna 2023. godine u organizaciji Turske vojne misije u Bosni i Hercegovini.

Manifestacija u okviru koje će orkestar Mehteran održati niz koncerata počet će 21. juna na sarajevskoj Baščaršiji, nastavit će se 22. juna u Zenici, 23. juna u Mostaru, 24. i 25. juna u Donjem Vakufu, gdje će biti dio manifestacije Ajvatovica. U sklopu manifestacije, osim koncerata bit će predstavljeni i ukusi turske kuhinje.

Iako se Mehteran spominje od osnivanja Osmanskog carstva, riječ je o muzičkoj tradiciji čiji korijeni datiraju iz 8. stoljeća kada se spominje u pisanim turskim izvorima. Emir-i Alem, komandant jedinice Mehterana, koji je bio zadužen za podizanje nacionalne i duhovne svijesti vojnika te jačanje motivacije, upravljao je Janjičarskim odredom i Mehterom od kojih se sastojala jedinica.

Zastave koje nose jedinice Mehterana predstavljaju čast vojske; crvena zastava predstavlja državu, zelena Islam, dok je bijela zastava simbol nezavisnosti. Mesingani tug koji nose jedinice Mehterana, dug je 2,5 metra, dok se sa obje strane nalaze resice od konjskih dlaka. Tug je korišten kao vojna i državna oznaka careva, vezira, beglerbegova ili sandžak begova. Mehteranska jedinica Turskih oružanih snaga, predstavlja jedinicu Mehter iz 18. stoljeća Osmanskog carstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije