12.1 C
Novi Pazar
22/03/2023
NaslovnicaPolitikaKosovska MVP Gervalla usprotivila se prisustvu Dačića na Konferenciji o sprečavanju seksualnog...

Kosovska MVP Gervalla usprotivila se prisustvu Dačića na Konferenciji o sprečavanju seksualnog nasilja u Londonu (VIDEO)

Zamjenica kosovskog premijera i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervalla usprotivila se učešću ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića na Međunarodnoj ministarskoj konferenciji o sprečavanju seksualnog nasilja u sukobu, koja se održava u Londonu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova, Gervalla je učestvovala na jednom od panela na kome ju je voditelj pitao o nedostacima Kosova u vezi s pružanjem pomoći žrtvama seksualnog nasilja u sukobu, a ona je odbila da odgovori, jer je na istu Konferenciju pozvan da govori i srpski ministar Ivica Dačić.

Gervalla je rekla da je Dačić “jedan od autora ovih zločina, kao desna ruka zločinca Slobodana Miloševića”, na šta je dobila aplauz prisutnih u sali, među kojima je bilo najviše žena i žrtava seksualnog nasilja tokom sukoba.

“Malo sam šokirana sastavom posljednjeg panela, uz prisustvo glavnog arhitekte za činjenje genocida na Zapadnom Balkanu, uglavnom u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. To što je glavni arhitekta ovde da nam daje savjete, u prisustvu žrtava i preživjelih ovog nasilja, tjera nas da se zapitamo o samom značenju ove konferencije”, izjavila je Gervala.

Ona je izrazila dilemu kako govoriti o nedostacima tretmana ovih slučajeva nasilja na Kosovu, kada ispred preživjelih seksualnog nasilja u sukobu sjede počinioci zločina seksualnog nasilja.

“Na mestu gde ja sjedim nalazio se jedan od izvršilaca ovih zločina i ovo se mora promjeniti”, rekla je kosovska ministarka.

Konferencija, koja se održava 28. i 29. novembra, fokusira se na globalni odgovor na seksualno nasilje tokom sukoba, njegovu prevenciju, podršku preživjelima i deci rođenoj od seksualnog nasilja u sukobu te promoviranju akcija i najboljih praksi za stvaranje odgovornosti za počinioce ovog nasilja.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA