16.2 C
Novi Pazar
06/06/2023
NaslovnicaPolitikaKurti: Balkan otvoren samo za EU, SAD i NATO, nećemo dozvoliti drugu...

Kurti: Balkan otvoren samo za EU, SAD i NATO, nećemo dozvoliti drugu “Republiku Srpsku”

IzvorKossev

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izjavio je da neće da dozvoli ‘drugu Republiku Srpsku’ na Kosovu, odnosno sličnu onoj u Bosni i Hercegovini.

Kurti je rekao da su u Bosni i Hercegovini započeli ujedinjavanje opština sa srpskom većinom u cilju stvaranja autonomnog entiteta koji sabotira državu BiH.

„Nisam protiv Srba, ali Srbija je protiv nas i ne mogu da dozvolim drugu Republiku Srpsku na Kosovu, sličnu onoj koja postoji u Bosni, jer su i tamo počeli da ujedinjuju opštine sa srpskom većinom u pravcu stvaranja autonomnog entiteta, a koji sabotira državu Bosnu i Hercegovinu”.

„Verujem da imaju sličan cilj na Kosovu, ne zaboravljajući da su lideri u Srbiji oni koji su pre nekoliko godina pokušali da naprave projekat razmene teritorija, za koji ne mogu da kažem da je mrtav, već je kao projekat ipak propao. Dakle, isti oni koji su pokušali da podele Kosovo u ime teritorijalne razmene su oni koji već veoma uporno traže Asocijaciju opština sa srpskom većinom, što je nama neprihvatljivo. Iz sporazuma koji se navode, verujem da je ovaj glavni koji nikako ne sme da se primeni“, rekao je Kurti.

Kurti je na „Siri TV“ ponovo izjavio da ne želi inicijativu „Otvoreni Balkan“ koju podržavaju Edi Rama i predsednik Srbije, Vučić. Kurti je istakao da Srbija nastoji da destabilizuje Balkan.

„Oko nekih regionalnih inicijativa se ne slažemo. Verujem da će Srbija koja nije neutralna, već je stala na stranu Kremlja, destabilizovati Balkan. Ne možete biti neutralni između vatrogasaca i vatre. Imaju 14 aviona MIG29. Dobili su 8 iz Belorusije i 6 iz Rusije i tu nema dileme“, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je dalje rekao da će „inicijativa Rame i Vučića ‘Otvoreni Balkan’ propasti jer Balkan ne može da se otvori nikome drugom, jer je godinama bio otvoren samo za EU, SAD i NATO“.

„Ne znam u potpunosti, ali ako je plan da pretpostavimo, ovaj Otvoreni Balkan kao ideja, ja ne mislim da će imati uspeha. I ja mislim da je pogrešno. Otvoreni Balkan znači cilj koji nije otvoren za nas, ali mi moramo da ga otvorimo. Prema kome? Otvoreni smo za EU ​​i SAD, i NATO. Ali otvarati Balkan kao što je Srbija otvorena za Rusku Federaciju i Kinu, mislim da je to pogrešno“, rekao je Kurti.

Kurti je, između ostalog, povodom ovog pitanja rekao da sve što nije dobro za Kosovo, nije dobro ni za Albaniju.

„Sve što nije dobro za Kosovo, nije dobro ni za Albaniju, ono što nije dobro za Albaniju, nije dobro ni za Kosovo. Mi smo dve zemlje, ali smo jedan narod i moramo da povećamo saradnju i privrženost jednih prema drugima. U Berlinskom procesu Nemačka prednjači, u Otvorenom Balkanu, Srbija prednjači, verujem da je Berlinski proces pod vođstvom kancelara Šolca pravi put ka evropskim integracijama. Nije brzo, ali nema boljeg načina i ne zaboravite da Srbija želi da zapadni faktori ne budU u skladu. Srbija ne želi da se Nemačka dogovori sa Francuskom, niti Brisel da se dogovori sa Vašingtonom. Sa druge strane, interes Albanaca je dobar transatlantski odnos, mi imamo interes dvostruke sinhronizacije, sinhronizacije Pariz-Berlin i Brisel-Vašington”, rekao je Kurti.

IzvorKossev
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA