Kurti i Abazović potpisali Sporazum o slobodnom nebu iznad Kosova i Crne Gore

Foto: AA

Podijelite:

Premijer na dužnosti Crne Gore Dritan Abazović, koji zajedno s tri ministra i gradonačelnicima nekoliko opština boravi u prvoj posjeti Kosovu, sastao se sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem sa kojim je potpisao Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Kosova i Crne Gore, javlja Anadolija.

Nakon sastanka dva premijera su u izjavi za medije naglasili dobru saradnju dvije zemlje, kao primjer za region.

Kurti je u svojoj izjavi rekao da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova od njenog proglašenja 2008. godine i da dve zemlje danas blisko sarađuju kao dve susjedne države na promovisanju mira, bezbjednosti i prosperiteta u regionu.

On je, govoreći o sporazumu koji je potpisan s crnogorskim kolegom, rekao da je to važan i neophodan korak za regulisanje vazdušnog prostora između dve republike.

“Sporazum koji smo danas potpisali nudi nove mogućnosti za razvoj civilnog vazduhoplovstva, omogućava skraćivanje vazdušnih ruta i vremena letenja za 15 minuta. Aviokompanija koja je letjela četiri puta dnevno, s ovim ugovorima lako možete dodati još jedan let. Zatim smanjuje se emisija gasova staklene bašte i snižavaju troškovi letova, što utiče na cijenu karata za putnike”, naglasio je Kurti.

Kurti je rekao da je u 2022. godini izvoz Kosova u Crnu Goru u odnosu na 2021. povećan za 55 odsto, dok je na graničnim prelazima s Crnom Gorom registrovano više od pola miliona ulazaka i izlazaka građana, ne računajući ulaske preko Albanije.

Abazović, koji se medijima obratio i na crnogorskom i na albanskom jeziku, izjavio je da je fokus svih budućih odnosa dvije zemlje ekonomska saradnja i lakši transport stanovništva.

“Danas smo imali priliku da razgovaramo s premijerom i njegovim saradnicima o nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata, rekao bih istorijskih za dvije zemlje, to je prije svega povezivanje Plava i Dečana, izgradnja puta i tunela koji će povezati dvije zone. Za Crnu Goru to je od posebnog značaja, verujem i za Kosovo, ali isto tako i za razvoj putne infrastrukture između Peći i Rožaja”, kazao je Abazović.

On je kazao da je danas potpisan jako značajan dokument o slobodnom nebu iznad Kosova i iznad Crne Gore od kojeg će koristi imati svi putnici u avio saobraćaju i građani obje zemlje.

Abazović je istakao da Kosovo u Crnoj Gori ima velikog partnere te je poručio da je siguran da će uskoro biti velikih investicija od strane kosovskog biznisa u Crnoj Gori.

Dodao je da je u tom kontekstu zajednička ideja dva premijera da se organizujemo Biznis forum koji će okupiti ljude iz sektora bizniza iz obje zemlje kako bi u direktnoj komunikaciji vidjeli koje su još mogućnosti za saradnju.

On je pozvao sve građane Kosova da svoje ljetne odmore provedu tamo gdje tradicionalno dolaze i da znaju da su više nego dobro došli u svim gradovima Crne Gore, ne samo u Ulcinju gde ih ima najviše, nego i u drugim gradovima.

Premijera Crne Gore jutros je primio i gradonačelnik Prištine Prparim Rama koji mu je uručio Ključ glavnog grada Kosova.

Abazović, koji na Kosovu boravi na poziv Alijanse biznisa Kosova, posjetiće i privatni koledž “Univerzum”, gde će biti promovisana njegova knjiga “Kritika globalne etike”. Na posebnoj svečanosti na tom koledžu Abazoviću će biti dodijeljen počasni doktorat.

Tokom današnjeg i sutrašnjeg dana, Abazović će imati niz susreta s predstavnicima institucija i organizacija sa Kosova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije