“Lov na Vučiće” na paradi (srpskog) ponosa: Lični podatak kalibra 9 milimetara

Podijelite:

Prije nego je tata Vučić promijenio dlaku, u Sarajevo je dolazio sa oružjem kalibra 7.62 milimetara. Njegov prvenac Danilo nije nosio ništa. Umjesto njega, po 34 metka, kalibra 9 milimetara, donijela su peterica pripadnika MUP-a Republike Srbije. Nesmetano su, a valjda tako rade turisti, prešli državnu granicu između BiH i Srbije. Onda su pod rotacijama otišli u Banja Luku, gdje su, Danilo Vučić, sin Aleksandra, sa ostalim podacima kao u spisu, i njegovi pratioci prisustvovali obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske. Snimile su ih kamere RTRS-a i ATV-a i tako ugrozile sina najvećeg sina srpskoga roda. Jer, pošto je prijenos iz Banja Luke išao uživo, svi su mogli saznati gdje se nalazi “štićeno lice”, sin Aleksandra.

Očekivala se hitra reakcija premijerke Srbije Ane Brnabić i ostalog članstva Srpske napredne stranke. Ali ništa.

Štićeno lice Danilo Vučić potom je otišlo u Istočno Sarajevo. Popelo se na binu, u VIP zonu, gdje, inače, stoje svi turisti, da bi imalo bolji pogled na postrojene policajce koji su pjevali “Pukni, zoro”. Sve je išlo uživo na barem tri televizije što je, opet, otkrilo na kojoj se lokaciji nalazi “prvenac Danilo”. I, kad se očekivala burna reakcija zabrinute srpske tabloidne javnosti i osude netajkunskih ATV-a i RTRS-a zbog otkrivanja lokacije “štićene osobe”, uslijedila je tišina.

Tu tišinu će, ubrzo, narušiti stariji Vučić, optužujući na Instagramu “tajkunske i sarajevske medije” da su izmislili priču o njegovom “prvencu”. Jer, zaboga, “dete je samo izrazilo želju” da ode u Banja Luku i Istočno Sarajevo, i da podrži srpski narod. Neslužbeno, u službenom automobilu, sa službenim naoružanjem i službenom pratnjom. I uredno su najavili posjetu, da im se ne bi ponovile greške iz jula 2015. godine, kada su neslužbeno, na službeni put u Potočare, poslali službenike BIA-e.

Kada je Istraga.ba objavila tu službenu najavu, zvaničnici Srbije su, logično, odlučili da naprave udruženi poduhvat. “Loveći” Vučiće po Sarajevu, začačkali smo mečku. Pa je reagirala Ana Brnabić.

“Najdirektnije, brutalno ugrožavanje bezbjednosti Danila Vučića. Mediji iz BiH, bez zaštite ličnih-osjetljivih podataka objavljuju ko je u pratnji Danila, čime su naoružani, broj pasoša, broj mobitela, marke vozila, registracije. I sve to dok je Danilo Vučić još u BiH. Prema podacima koje su, bez ikakve odgovornosti objavili, Danilo se vraća danas, a sada svi znaju i kuda, kojim vozilima i sa kojim ljudima. Pa, ko želi – nek izvoli. Kako je ovo uopće moguće, OHR”, napisala je premijerka Srbije.

Prvo, koliko se Ana Brnabić zabrinula za sigurnost Danila Vučića, pokazuje činjenica da je baš ona na svom twitter nalogu proširila isti dokument kojeg je Istraga objavila. I, pritome, nije zaštitila “lične-osetljive” podatke.

Drugo, ni tajkunski niti sarajevski mediji nisu pozvali ljude da učine bilo šta sinu Aleksandra Vučića. Pozvala ih je Ana Brnabić objavljujući “sporni” dokument uz opasku – “ko voli, nek izvoli”. Da smije, Informer bi to, sigurno, istakao na svojoj naslovnici tvrdeći bombastično da je “premijerka Srbije pozvala na ubistvo Danila Vučića”.

Treće, šta je to “osjetljiv – lični podatak”? Možda ime i prezime Danilo Vučić. Jer tata je osjetljiv na “svog prvenca”.

Četvrto, koja je to službena tajna da policija nosi pištolje? Istina, Vučići su ranije u Sarajevo nosili kalašnjikove, tako da je objavom dokumenta otkriveno da je obitelj sa dugih cijevi prešla na kratke.

Peto, da li je Istraga.ba otkrila da se Danilo Vučić kreće po Bosni i Hercegovini ili je to, u živom tv prijenosu, otkrio RTRS? A možda čak i tada Vučić koji je na Instagramu napisao da je “prvenac” želio da bude uz srpski narod u Bosni i Hercegovini. I onda ga je tata pustio. Neslužbeno, dakako.

Šesto, Istraga.ba je objavila dokument Ambasade Republike Srbije. Ne dokument bilo koje institucije u Bosni i Hercegovini. I ako je neko kriv za curenje podataka, onda su to – srbijanski zvaničnici koji su imali pristup tom dokumentu.

Sedmo, “sporni” dokument uopće nije klasificiran. Nema na njemu oznake “tajno”, “povjerljivo” ili “interno”. Što, opet, znači da nema povjerljivih podataka u samom dokumentu.

Osmo, Ana Brnabić u pomoć protiv Istrage poziva OHR. A baš taj OHR je pozvao vlasti Republike Srpske da ne obilježavaju neustavni dan tog entiteta. I baš na taj neustavni dan je u Banja Luku i Istočno Sarajevo došao – Danilo Vučić, sin onog Aleksandra koji je početkom devedesetih, sa automatskom puškom u rukama, u društvu ratnog zločinca Vojislava Šešelja, obilazio brda iznad Sarajeva i divio se najdužoj opsadi jednog grada poslije Drugog svjetskog rata.

I, zato, evo vam još jednom dokument zbog kojeg reaguje najviši državni vrh Srbije. Sa svim “osjetljivim podacima”.

A pošto nije navedeno u dokumentu – prepisati ćemo s Googla. Kalibar pištolja Glock je 9 milimetara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije