LSV: Opasni „radikalski snovi“ ministra odbrane Srbije o srpskom ujedinjenju

Podijelite:

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton izjavio je danas da ministar odbrane Srbije Miloš Vučević “sanja radikalske snove o srpskom ujedinjenju” i ocjenio da su to opasne izjave.

Vučević je juče izjavio da naredne godine moraju biti godine srpskog ujedinjenja.

“Ta neodgovorna izjava na tragu je velikodržavne politike koja je devedesetih godina dovela do rata, masovnih ubistava i razaranja. Još je neodgovornije kada se zna da je Vučević ovu izjavu dao povodom Dana entiteta Republika Srpska, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim još 26. novembra 2015. godine”, naveo je Marton u saopštenju.

On je pitao da li je to stav cele Vlade Srbije čiji je Vučević potpredsjednik, i premijerke Ane Branbić.

“Ova izjava predstavlja drastično kršenje suverenosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, i čin je podrivanja dobrosusjedskih odnosa dve zemlje. Nevjerovatno je da Vučević gotovo u istoj rečenici poziva na poštovanje međunarodnog prava po pitanju Kosova, a to pravo drastično krši u slučaju BiH”, rekao je Marton.

Dodao je da je radikalska politika 1990-ih godina skupo koštala Srbiju i ocjenio da “očito istim putem idu presvučeni radikali koji žele da Srbija bude crna rupa na persijskom tepihu Evrope”.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine donio odluku prema kojoj je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o „Danu RS-a“ neustavan.

Prethodno je Venecijanska komisija u mišljenju ocijenila da je “diskriminatorski, jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja”.

Tagovi: 9. januar LSV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije