LSV: Srbija pod hitno da uskladi spoljnu i sigurnosnu politiku sa Evropskom unijom

Podijelite:

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahtjeva od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić da prestanu sa neodgovornom politikom u procesu evrointegracija, kaže se u saopštenju dostavljenom medijima.

Iz Lige upozoravaju na posljednju u nizu opomena koja je Srbiji stigla je iz Evropskog parlamenta, koji je usvojio rezoluciju o primjeni zajedničke spoljne i sigurnosne politike Evropske unije, a u kojoj se navodi da Evropski parlament žali zbog kontinuirano niskog stepena usklađenosti Srbije sa spoljnom i sigurnosnom politikom unije i naglašava da bi nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU.

Srbija je davno započela svoj evropski put, ali neodgovornost vlasti taj put znatno usporava, upozoravaju i kažu da to usporavanje već rezultuje velikim problemima u zemlji.

„Dok se region ubrzano integriše u evrozonu i bezgraničnu zonu Šengena, Srbija luta, okrenuta je diktatorskom režimu u Moskvi i sve se više udaljava od Evropske unije, a ekonomski pokazatelji su sve gori. Srbija je četvrta najsiromašnija država Evrope, a ukupni domaći proizvod Srbije po glavi stanovnika iznosi svega 25% proseka Evropske unije.“  – stoji u saopštenju koje potpisuje Dejana Đurđević, sekretarka za međunarodne odnose Lige.

Zaključuju da Srbija mora da prekine ovu neodgovornu politiku jer ona nanosi veliku štetu građanima ove zemlje.

Podsjećamo, Evropski parlament usvojio je rezoluciju o primjeni zajedničke spoljne i sigurnosne politike EU, a u delu tog dokumenta koji se odnosi na Srbiju navodi se da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije.

Od 641 poslanika za rezoluciju je glasalo 407,  protiv su bila 92, a suzdržanih 142.

EP u izvještaju drugi put zvanično zahtjeva od EU da zaustavi napredak pregovora sa Srbijom sve dok ona ne ispuni nekoliko ključnih zahtjeva od kojih se najvažnijim smatra potpuno usaglašavanje spoljne i sigurnosne politike Srbije sa spoljnom i sigurnosnom politikom EU.

Tagovi: LSV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije