Mešihat IZ: Pozivamo sve bošnjačke političke faktore u Sandžaku da se uključe realizaciji svih projekata IZ – Izjave o obmani neprimjerene i štetne

Podijelite:

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji smatra neprimjerenim, nepotrebnim, tendencioznim i štetnim izjave određenih stranačkih funkcionera i komentare na društvenim mrežama o navodnoj obmani IZ od strane lokalne vlasti u Novom Pazaru po pitanju restauracije Altun-alem džamije.

Oni su saopštili da restauracija ove džamije teče u skladu sa potpisanim ugovorom, planiranom dinamikom i zakonskom procedurom, a sve uz uzajamnu aktivnost i uvažavanje svih faktora koji su uključeni u ovaj projekat, na čijem čelu je IZ.

„Nakon što se pristupilo izradi projekta sanacije i rekonstrukcije džamije, odobrenog od strane Zavoda za zaštitu kulturno-historijskih spomenika i krenulo u prvu fazu pripremnih radova, uslijedilo je potpisivanje Sporazuma o saradnji na rekonstrukciji Altun alem džamije između Islamske zajednice, Ministarstva za turizam Vlade R. Srbije i Grada Novog Pazara, kojim je opredijeljeno ukupno 67.132.770 dinara za tu namjenu“, podsjećaju u saopštenju.

Kako su naveli, IZ je imala presudan uticaj i uvid u svim dosadašnjim realizovanim i planiranim aktivnostima.

“Nema sumnje da će radovi biti povjereni onima koji imaju iskustva za ovakvu vrstu građevinskih zahvata. Razlog tome jeste što se kompletan posao vrši pod nadzorom više kompetentnih faktora, uključujući, pored IZ i Zavod za zaštitu istorijskih spomenika”, kažu u ovom saopštenju u IZ.

Oni su pozvali sve bošnjačke partije u Sandžaku i pojedince da se uključe i daju doprinos realizaciji ovog, ali i svih drugih projekata koji su u toku, te napomenuli da rukovodstvo Mešihata IZ i ulema znaju i nikada neće zaboraviti šta je ko od političara iz Sandžaka i Beograda namjeravao, govorio i radio prema njima pre godinu, pet, 10, 15 ili 30 godina.

“Dobro znaju sve one koji su pomagali projekte IZ i njenu odbranu, kao i one koji su na nju nasrtali od devedesetih godina, posebno 2007. godine, čiji se odnos prema njoj nije promijenio ni danas. IZ, sa svojom ulemom, vjernicima i aktivistima, uvjek je bila dovoljno jaka da se odupre svim ranijim pokušajima obmane, otimanja ili ugrožavanja Zajednice, tako da ne postoji sumnja da će isto to i danas učiniti, kada se za to ukaže potreba”, piše u saopštenju Mešihata.

Kako tvrde, oni nisu politička organizacija, da to nikada nisu bili, te da niko od političara i političkih partija nema ekskluzivno pravo da ih prisvaja i drugima uskraćujući pravo da im pripadaju.

“IZ, njena ulema i vjernici su kroz različite periode davali podršku određenim političkim subjektima, kako bi se odbranili od nasrtaja i ambicija drugih političkih subjekata, koji su bili na vlasti, da je ugroze, uskrate slobodu i autonomnost i pretvore u servis svoje političke organizacije. U tom cilju, davala je podršku osnivanju novih nacionalnih i političkih organizacija kada je to bilo neophodno, ali i imala dovoljno snage i hrabrosti da onima koji su se o nju ogriješili ili je bezuspješno pokušavali ugroziti, iz političkih ili vjerskih krugova, pa shvatili da je to pogrešan put, otvori svoja vrata i primi u svoje okrilje”, navode  i zaključuju da su rukovodstvo IZ, njena ulema i džematlije najpozvaniji su da brinu o njoj.

Ovo saopštenje IZ dolazi nakon što je potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Edin Numanović obraćajući se na konferenciji za medije izjavio je da pokušaj Sandžačke demokratske partije (SDP) da se približi Islamskoj zajednici predstavlja lažnu katarzu čiji je cilj njeno rušenje i napadanje.

“Svjedoci smo pokušaja organizirane kriminalne grupe koja ima itekakav upliv u vlast u Novom Pazaru da se približi islamskoj zajednici, a što u stvari predstavlja širenje i trgovinu utjecaja. Potpuno je jasno da se radi o lažnoj katarzi pomenute grupacije koja godinama kroz javni diskurs, nestipendiranje učenika medrese, neizdavanje javnih dozvola, kroz sabotiranje na razne načine vjernika i islamske zajednice, dokazala da želi njeno grubo rušenje i napadanje. Sve ovo su nastavili da rade i dalje”, ocijenio je tada Numanović, naglasivši da sredstva za Altun Alem džamiju nisu uplaćena Islamskoj zajednici, kako je to običaj prema crkvama i drugim vjerskim zajednicama, već Gradu Novom Pazaru koji će direktno izvoditi radove i raspolagati sredstvima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije