Numanović: Sredstva za obnovu Altun Alem džamije povjerena na upravljanje osuđenim za zloupotrebe i namještanje javnih nabavki |Video

Podijelite:

Potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Edin Numanović izjavio je da pokušaj Sandžačke demokratske partije (SDP) da se približi Islamskoj zajednici predstavlja lažnu katarzu čiji je cilj njeno rušenje i napadanje.

Govoreći o obnovi i restauraciji Altun Alem džamije u Novom Pazaru, Numanović je u obraćanju medijima ocijenio da uplata sredstava na račun Grada Novog Pazara umjesto Islamskoj zajednici u Srbiji predstavlja pokušaj manipuliranja i širenja utjecaja.

“Svjedoci smo pokušaja organizirane kriminalne grupe koja ima itekakav upliv u vlast u Novom Pazaru da se približi islamskoj zajednici, a što u stvari predstavlja širenje i trgovinu utjecaja. Potpuno je jasno da se radi o lažnoj katarzi pomenute grupacije koja godinama kroz javni diskurs, nestipendiranje učenika medrese, neizdavanje javnih dozvola, kroz sabotiranje na razne načine vjernika i islamske zajednice, dokazala da želi njeno grubo rušenje i napadanje. Sve ovo su nastavili da rade i dalje”, ocijenio je Numanović, naglasivši da sredstva za Altun Alem džamiju nisu uplaćena Islamskoj zajednici, kako je to običaj prema crkvama i drugim vjerskim zajednicama, već Gradu Novom Pazaru koji će direktno izvoditi radove i raspolagati sredstvima.

Istakao je da SDP ucjenama upravlja institucijama gdje ima vlast i da želi da isto to radi kako bi ovladala i islamskom zajednicom.

Predočio je kao zanimljivo, da na zvaničnoj internet stranici Gradske uprave Novi Pazar u dijelu javne nabavke, nije moguće otvoriti link o detaljima poziva na tender koji se odnosi na obnovu i restauraciju Altun Alem džamije, te da problem dodatno predstavlja činjenica da su se sredstva povjerila u nadležnostnost osobi koja je početkom godine osuđena uslovno na godinu dana zbog namještaja javnih nabavki, trgovinu utjecajem i zloupotrebu službenog položaja.

Numanović je kazao da rukovodstvo islamske zajednice i Stranke pravde i pomirenja imaju izuzetno dobru saradnju i izrazio očekivanje da će islamska zajednica biti jaka i stabilna i, kako je podvukao, prepoznati ove zlonamjerne političke tendencije i odbraniti se od istih.

“Varaju se ako misle da je islamska zajednica naivna da nasjedne na ove proste kriminalne igre”, poručio je potpredsjednik SPP-a, dodavši da je posebno opterećujuća okolnost kad je u pitanju restauracija i rekonstrukcija je što se u njenom haremu nalazi mezar predsjednika SPP, rahmetli Muamera Zukorlića i da je aktuelni predsjednik te stranke, Usame Zukorlić ranije izjavio da će se čvrsto boriti protiv svakog pokušaja skrnavljenja njegovog mezara od strane pomenutih kriminalnih grupa.

Kao apsurdne i nedostojna ozbiljne političke komunikacije, odbacio je navode ministra za turizam i omladinu i funkcionera SDP-a, Huseina Memića da predsjednik SPP-a, Usame Zukorlić stoji iza prijetnji smrću u komentarima na tekst objavljenom na jednom neregistrovanom portalu.

Stranka pravde i pomirenja pozvala je Bošnjake, Aškalije, Rome i pripadnike drugih nacionalnih zajednica da se prijave na Konkurs Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za nove granične i saobraćajne policajce, koji će kroz državne institucije ispratiti procedure kako bi bili sigurni da nije bilo diskriminacije.

“Pozivamo Bošnjake i sve pripadnike drugih nacionalnih manjina, da svojim aktivnim učešćem u ovom konkursu, pokušamo da popravimo ovo stanje. Jako je bitno da popravljanjem nacionalne strukture u sudstvu, tužilaštvu, policiji, bio bi prvi korak u vraćanju povjerenja u institucije ove države. Kada govorimo o Bošnjacima to povjerenje je narušeno od ratnih devedesetih pa sve do posljednjih dešavanja u Priboju”, zaključio je Numanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije