Mostar: Započela manifestacija “Dani mevluda i zikra“

Foto: Dino Đonko /AA

Podijelite:

Izložbom “Sultanske džamije u BiH“, započeo je program manifestacije “Dani mevluda i zikra“, koja ove godine ima svoje 48. izdanje, javlja Anadolija.

Osim izložbi, tokom manifestacije su u planu promocije knjiga, naučni skupovi, susreti mladih, večeri Kur’ana, tribine i zajedničke dove. centralna manifestacija, tradicionalni mevlud i zikr u Blagajskoj tekiji na vrelu Bune, bit će proučeni 13. maja.

Ovogodišnji program manifestacije je brižno koncipiran kao dodatni poticaj za kulturno, naučno i duhovno uzdizanje pojedinca i zajednice. Programi su namijenjeni svim generacijama. I ove godine bit će dodijeljena tradicionalna nagrada “Fevzi Mostarac“ koja se dodjeljuje istaknutim naučnim radnicima, istraživačima koji promoviraju opće humanističke, tradicijske, duhovne i kulturne vrijednosti Bošnjaka Hercegovine.

Uz Muftijstvo mostarsko organizatori su Tarikatski centar BiH, Medžlis Islamske zajednic Mostar, Karađoz-begova medresa i Bošnjačka zajednica kulture Preporod.

“Dani mevluda i zikra je najvažnija i najmasovnija trdicionalna vjersko-kulturna manifestacija na području Muftiluka mostarskog. Utemeljena je na okupljanjima vjernika na dovšitima koji se na taj način nastoje približiti Svevišnjem stvoritelju, razmišljajući o svojim korijenima, ali i sadašnjosti uz nastojanje da pronađu modele kako poboljšati budućnost. Od velikog je značaja za sve vjernike Bošnjake. Njome afirmišemo i promovišemo učenjake koji su ostavili neizbrisiv trag u našoj tradiciji i historiji, govoreći i o sebi, svom vjerskom, nacionalnom i kulturnom identitetu. Manifestacije je od velike važnosti ne samo za Mostar, već i za Bosnu i Hercegovinu, pa i region. Drago nam je što uspijevamo poboljšati organizacijski nivo i što se određeni sadržaji održavaju u drugim sredinama, a ne samo u Mostaru. Jedan od njih ovog puta je Mreža mladih Muftijstva mostarskog koja će se upriličiti u Ljubuškom, posjetom najstarijoj – još uvijek ne obnovljenoj džamiji Nasuf age Vučijakovića, na Starom gradu u Ljubuškom“, izjavio je šef Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog, Ilham Puce.

Posebna pažnja ove godine posvećena je povezivanju sa Bošnjacima izvan Bosne i Hercegovine.

“Nadam se da će nas ova manifestacija još više vezati i na tom tragu će uslijediti tribina o perspektivama Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji, a naš gost će biti sandžački muftija Mevludin ef. Dudić. Manifestacija sve više poprima značaj u društvu, što je prepoznato i od struktura vlasti. Očekujem da ta podrška u budućnosti bude još veća, kako bi programski sadržaji bili kvalitetniji. Ovo je ujedno i najmasovnija vjersko-kulturna manifestacija u Hercegovini, jer mevludu u Blagaju prisustvuje više od 30 hiljada posjetilaca iz regiona, Bosne i Hercegovine i svijeta. Derviška tekija je bogatstvo države i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine“, napomenuo je Puce.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije