NA DANAŠNJI DAN: 25. maja 1995. godine počinjen zločin nad tuzlanskom mladošću

Komentari:12
Izvor: Anadolija

Podijelite:

Dana 25. maja 1995. na Kapiji u Tuzli ubijena je 71 osoba, taj zločin poznat je i kao Zločin nad tuzlanskom mladošću jer je prosjek starosti poginulih na tom mjestu 24 godine.

Pripadnici Vojske Republike Srpske s Ozrena ispalili, 25. maja 1995. godine, granatu u 20.55 sati na sastajalište mladih Tuzle poznatom kao Kapija. Granata je ubila 71. građanina Tuzle, a ranila ih 150.


Porodice stradalih na Kapiji i ove će se godine okupiti u Tuzli, a među njima će biti veliki broj roditelja koji su ostali bez djece.

Iz godine u godinu ističu kako teško podnose nepravdu, jer je odgovorni za ratni zločin u kome su stradala njihova djeca, Novak Đukić, izbjegao kaznu, iako je proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe Ozren naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu, prenosi N1BiH.

Vlada Tuzlanskog kantona 2016. godine donijela je Odluku o proglašenju 25. maja, dana stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, danom žalosti za područje tog kantona.
S tim u vezi, na ovaj dan sve institucije i organi na području Tuzlanskog kantona istaknuti će zastave na pola koplja/jarbola, a sve medijske kuće i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija obavezne su da svoje programske sadržaje prilagode danu žalosti.

Nevladina organizacija „Fond za humanitarno pravo“ podsjetili su na ovaj datum objavljivanjem imena stradalih tog dana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije