Na današnji srpski zločinci su zapalili Sarajevsku Vijećnicu – Ne zaboravite, pamtite i opominjite

Foto: psc yt//@BHRT

Podijelite:

U samo jednoj noći 25/26. augusta 1992. godine srpski zločinci su agresorskim granatama pogodili i zapalili zgradu Vijećnice. Tom prilikom objekt je uništen, a izgorilo je i nepovratno nestalo oko dva miliona knjiga, članaka i časopisa.

Vatrena stihija progutala je dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti. Sarajevska Vijećnica, najljepši i najreprezentativniji objekat iz austrougarskog perioda u Gradu Sarajevu, izgorjela je do temelja.

Plamen je za nekoliko sati progutao nacionalno blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, koje je brižno čuvano, obrađivano i koje je građanima bilo dostupno blizu pola stoljeća.

Vijećnica je bila simbol grada Sarajeva, dokaz isprepletenosti tradicija i kultura, a ovim planiranim zločinom za vrijeme opsade Sarajeva i granatiranjem u više navrata zločinačke agresorske snage JNA, a zatim i snage Vojske Republike Srpske su pokušale sve to da unište.

Požar je ugašen 26. augusta 1992. godine u jutarnjim satima. Vijećnica je gorjela 12 sati i 20 minuta. Pored mnogobrojnih građana koji su nesebično učestvovali u spašavanju sarajevskog hrama kulture, u akciji gašenja učestvovalo je 26 vatrogasaca.

Ostalo je zabilježeno da su govori o hrabrosti vatrogasaca koji su bezuspješno pokušavali ugasiti vatrenu stihiju i iz zgrade u plamenu spase nacionalno blago Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon što je obnovljena, Sarajevska Vijećnica je otvorena 9. maja 2014. godine. Obnova Vijećnice je podrazumijevala detaljne radove na svim dijelovima objekta, kako unutrašnjim, tako i vanjskim, na fasadi, stolariji, ukrasima, itd.

Danas na ulazu u vijećnicu stoji natpis, kako na bosanskom tako i na engleskom jeziku:

„Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26. 08. 1992. zapalili Nacionalnu i univerzitetsku bibilioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od 2 miliona knjiga, časopisa i dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite!“

Foto: fb/IbrahimHadzibajric

On this place Serbian criminals in the night of 25th-26th august,1992. set on fire National and university's library of Bosnia and Herzegovina. Over 2 millions of books, periodicals and documents vanished in the flame. Do not forget, remember and warn!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije