Na DUNP 505 mjesta za budžetske studije

Podijelite:

Državni univerzitet u Novom Pazaru (DUNP), prema raspisanom konkursu, ove godine na 17 akreditovanih studijskih programa u prvu godinu biće upisano ukupno 730 studenata, 505 na budžetu i 225 samofinansirajućih, saopšteno je iz te visokoobrazovne ustanove. 

Broj budžetskih mjesta, omogućava da se blizu 70 odsto ovogodišnjih brucoša školuje o trošku države.

Ističe se da je Državni univerzitet u Novom Pazaru raspisao konkurs za akreditovane studijske programe, kako i nalaže Zakon o visokom obrazovanju Republike Srbije.

Pojašnjava se da studijski programi: Pravo, Ekonomija i Srpska književnost i jezik su u procesu akreditacije i poslije pozitivne odluke Komisije za akreditaciju Nacionalnog akreditacionog tijela, očekuje se da će konkurs na tim programima biti raspisan u septembru.

“Studenti, koji su po ranijoj akreditaciji upisali ove studijske programe moći će bez ikakvih zakonskih prepreka  da nastave i završe studije”, predočeno je sa DUNP-a.

Kako se navodi u konkursu u junskom upisnom roku na Departmanu za ekonomske nauke, na studijskom programu Poslovna informatika, upisaće se 60 studenata, a na Departmanu za filozofske nauke (u čijem sastavu su studijski programi: Psihologija i Vaspitač u predškolskim ustanovama) ima 100 mjesta.  Departman za filološke nauke, na studijskom programu Engleski jezik i književnost, imaće 30 brucoša.

Na Departmanu za prirodno-matematičke nauke, koji obuhvata matematiku, hemiju i biologiju, planiran je upis 100 studenata. Isto toliko upisaće na osnovnim akademskim i integrisanim studijama Departman za biomedicinske nauke, (na studijskim programima: Farmacija, Rehabilitacija i Sport i fizičko vaspitanje). U okviru tog departmana je i studijski program osnovnih strukovnih studija pod nazivom Zdravstvena njega,  gdje je planiran upis 60 studenata.

Na Departmanu za tehničko-tehnološke  nauke (i studijskim programima: Računarska tehnika, Arhitektura, Građevinarstvo, Softversko inženjerstvo, Agronomija i Prehrambena tehnologija) ima ukupno 280 mjesta.

Školarine za samofinansirajuće studente mogu da se plaćaju u više rata i na departmanima za pravne, ekonomske, filozofske, filološke i matematičke nauke biće 60.000 dinara, a na tehničko-tehnološkim i biomedicinskim naukama 70.000 dinara. Na studijskom program Farmacija školarina će iznositi 120.000 dinara. Školarine su poslije 13 godina povećane za 10.000 dinara, ali su i dalje među najnižim u Republici Srbiji.

Predviđeno je da prijavljivanje za upis bude od 21. do 23. juna, a prijemni ispiti će se održati 30. juna i 1. jula.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije