Načelnik sektora uniformirane policije KS: Državljani Srbije su pravili incidente prije turnira

Podijelite:

Načelnik Sektora uniformisane policije kantonalne Uprave policije Džafer Hrvat govorio je sinoć o incidentu koji se desio tokom dječijeg malonogometnog turnira na Ilidži u kojem je jedna osoba iz Srbije zadobila povrede nožem.

Hrvat je, govoreći u emisiji Polis na TVSA rekao je ono što je policiji prijavljeno jeste incident koji se desio na teritoriji općine Ilidža, na što su odreagovali.

“Odnosno osigurali smo adekvatan odgovor u skladu sa zakonom, te identifikovali i lišili slobode 10 lica. Pod nadzorom Tužilaštva ćemo u potpunosti rasvijeliti taj događaj”, rekao je Hrvat.

Dodao je da jeste zabrinjavajuće da je zbunjena javnost zato što se u startu plasiraju jednostrane informacije koje imaju možda različite motive i da je potrebno da se odmah na početku čuje i duga strana.

“Mi smo u dokumentovanju ovog incidenta došli do informacija da je bilo još incidenata koji su prethodili tome koji su pravili državljani Srbije koji su bili učesnici turnira ali nama to nije prijavljeno, dakle naknadno smo došli do informacije”, dodao je Hrvat.

Podsjetimo, grupa mladića je u hotelu Hills na Ilidži u subotu fizički napala grupu iz Beograda s namjerom da im uzmu zastavu na kojoj je pisalo “Zvezdara”.

Tom prilikom jedna osoba je zadobila lakše povrede nanesene nožem, a zbog incidenta je uhapšeno 10 osoba.

Organizator: Osuđujemo politizranje kompletnog slučaja

Povodom incidenta koji se proteklog vikenda desio na međunarodnom turniru “Šampion Junior Kup” na Ilidži, saopćenjem za javnost oglasili su se iz organizacije “Šampion Junior”.

Kako ističu, s obzirom na to da su brojni mediji kako iz BiH, tako i iz regiona izvještavali o nemilim događajima koji su se dogodili tokom samog trajanja turnira, a koji su nažalost djelo neodgovornih pojedinaca, odlučili su se oglasiti kako bi cjelokupna javnost o svemu saznala više detalja.

Navode da kao sportisti i sportski radnici osuđuju bilo kakav vid nasilja i nacionalizma i zalažu se isključivo za fair-play te poštivanje tuđih prava, te da zajedno žele poslati samo univerzalnu poruku mira i ljubavi kroz sport.

„Ovim putem najoštrije osuđujemo politiziranje kompletnog slučaja. Nemili događaj koji je pokušao baciti ljagu na cijeli turnir, određene političke opcije i struje su nažalost pokušale iskoristiti u svoju korist i na osnovu toga prikupiti jeftine političke poene ali i unijeti dozu nesigurnosti stvarajući osjećaje panike i straha. I dok se jedni zgražaju količinom podrške koja je pružena napadnutim roditeljima, drugi pokušavaju nametnuti priču da Sarajevo nije sigurno za pripadnike određenog naroda.“, stoji izmeđuostalog u saopštenju organizatora turnira.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije