Najavljena blokada smetilišta “Golo brdo” | Prilog Behar TV

Podijelite:

Nakon učestalih požara na deponiji „Golo brdo“ građani sa područja okolnih sela obratili su se medijima i najavili da, ukoliko nadležni ne preuzmu  mjere, ugasi se požar i deponija u što kraćem roku bude zatvorena, blokirati put i spriječiti dalje odlaganje smeća. Poručuju da je postojeće smetlište ruglo, izvor otrova u netaknutoj prirodi.

Meho Mehmedović iz Čašić Dolca kaže da je požar na deponij non-stop i da nema nikoga da im pomogne.

“Odemo kod direktora, a on nam kaže nemamo para, nismo nadležni, dali smo na tender. Pa koliko traje tender. Pa ko će da čeka, ovaj dim ovoliki, a oni tri mjeseca ne dolaze da gase. U Dolac nas ima jedno sto kuća, sva ova okolna sela dohvata ovaj dim”, kazao je on naglasivši da je prethodnih mjeseci situacija bila znatno gora.

“Ovo ovdje sad puši, dognaju zemlju i gase. Poslije zapale tamo, drugi dio ili dolje i sve, na kaskade. Prođe 10-15 dana pa zapale dolje, a dim ide do Tutina, Pazara.

Sa građanima je razgovarao VD direktora JKP “Gradska čistoća” Novi Pazar Faruk Suljović. On za sada nije želio da iznese stav o zahtjevima mještana sa ovog područja, istakavši da trenutno rade na gašenju požara nasipanjem zemlje.

Deponija „Golo brdo“ nalazi se na hiljadu metara nadmorske visine i udaljena je 25 kilometara od Novog Pazara, građena je na mjestu bogatom vodama i prostoru koji je pošumljavan osamdesetih godina prošlog vijeka.

Kao nedovršena “najsavremenija deponija u Srbiji”, po odluci tadašnjih nosioca vlasti iz redova JUL-a i SPS-a postavljena je u netaknutoj prirodi krajem devedesetih godina u blizini sela Čašič Dolac, Kruševo, Raduhovce, Kominje i Golo brdo. Najavljivana je kao najmodernija u Evropi i bila je predviđena kao regionalna deponija. Izgradnja deponije nikada nije završena, projekat nije ispoštovan i prije vremena je puštena u rad.

Na njoj su učestali požari, a još 2010. godine je urađen projekat za sanaciju. Deponija Golo, kako je predviđeno projektom, u narednih nekoliko godina trebala je bita zatvorena fazno. Na ovom đubrištu okruženom zimzelenom šumom se svakog dana deponuju tone otpada.

Većina mještana iz obližnjih sela je napustila svoje domove, a naselje Golo brdo se u rimskim izvorima spominje još 1316. godine.

Novi Pazaru, Tutin i Raška su u formalnom postupku za otvaranje zajedničke deponije na teritoriji opštine Raška, odnosno formiranje Regionalnog centra za upravljanje otpadom koji bi, prema planovima, 2024 godine trebao da počne da se koristi.

“Paralelno sa izgradnjom regionalnog centra, radićemo na zatvaranju postojeće deponije”, izjavila je prošle godine srbijanska ministrica zaštite životne sredine Irena Vujović tokom obilaska nesanitarnu deponije “Golo brdo”.

Grupa građana iz Raške ističući da se većina građana te opštine protivi otvaranju Regionalnog centra za upravljanje otpadom, pokrenula je inicijativu da se poništi takva odluka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije