NASA odabrala kompanije da utvrde modnu liniju za Mjesec

Komentari:12

Podijelite:

Američka uprava za aeronautiku i svemir (NASA) je u sredu objavila da je od dvije kompanije – “Aksiom spejs” (Axiom Space) i “Kolins erospejs” (Collins Aerospace), naručila da razviju svemirska odjela koja će budući astronauti nositi na Mesecu.

Ova odjela će se koristiti i za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), zamjenjujući sadašnja koja su u upotrebi četrdesetak godina.

“U tim kombinezonima (za astronaute) praviće se istorija”, rekla je novinarima Vanesa Vajč (Vanessa Wyche), direktorka Svemirskog centra Džonson, jer “ta odjela nosiće prva obojena osoba i prva žena koja bude kročila na Mjesec”.

NASA je prvobitno planirala da sama razvije nova odjela, ali je znatno kasnila, te odluka da taj posao poveri dvema kompanijama potvrđuje da se ta agencija, kao i posljednjih godina, sistematski opredjeljuju za javno-privatna partnerstva. “To nam omogućava da uštedimo jer djelimo investicije”, rekla je Vajč.

Dvije kompanije ulažu “znatnu količinu sopstvenog novca”, navela je NASA u saopštenju.

Detalji ugovora još nisu otkriveni, ali program ima “plafon” od 3,5 milijardi dolara za uslugu koja će se pružati do 2034. godine.

NASA zadržava pravo da na kraju izabere samo jednu od dvije kompanije, ili se opredijeli za obe, ili čak da doda i druge. Ali kompanije će ostati vlasnice odjela i biti odgovorne za njihovo održavanje.

“Aksiom spejs” koji je privatnom letjelicom “SpaceX” već poslao “svemirske turiste” na Međunarodnu svemirsku stanicu, planira da izgradi sopstvenu svemirsku stanicu, te će mu ionako biti potrebna svemirska odjela za buduće klijente.

“Planirali smo da napravimo odjelo kao deo našeg programa, tako da je fantastično iskoristiti dugogodišnje iskustvo NASA-e”, rekao je šef “Aksiom spejsa” Majkl Safredini (Michael Suffredini).

NASA je detaljno opisala čitav niz potreba i zahtjeva, kako za odjela za rad na Mjesecu, tako i za “modnu liniju” za izlete u nisku orbitu oko ISS.

Te dvije sredine ne predstavljaju isti izazov za “modne kreatore” jer, na primjer, težina odjela nije problem u bestežinskom stanju u orbiti oko Zemlje, dok se na Mjesecu mora uzeti u obzir uticaj prašine.

Na “Aksiom spejsu” i “Kolins erospejsu” je da odluče da li će to biti jedan kombinezon za obe namjene, ili dva različita.

Cilj je omogućiti onima koji budu nosili odjela “što je više moguće mobilnosti”, rezimirao je Dan Berbank iz “Kollns erospejsa” i sam bivši astronaut.

Dvije kompanije planiraju da pokažu da ispunjavaju sve uslove 2025. godine, kada se planira “Artemis 3” – ponovno sletanje ljudi na Mjesec.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije