NDNV-u dodeljeno godišnje Priznanje za čestitost 

Komentari:12

Podijelite:

Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) danas je u Sremskim Karlovcima dodeljeno Priznanje za čestitost, godišnja nagrada koju dodeljuje Fondacija za zaštitu zavičajnog nasleđa Podunavskih Švaba “Zavičajna kuća”.

Na svečanosti u Skupštini opštine Sremski Karlovci, ovo priznanje je u konkurenciji pojedinaca dodeljeno i katoličkom župniku i naddekanu iz Odžaka Jakobu Pfajferu (Pfeifer).  

Predsednik Fondacije “Zavičajna kuća” Stjepan Seder rekao je da se ovo priznanje dodeljuje tradicionalno kako bi se skrenula pažnja javnosti na čestitost pojedinaca i organizacija, koja toliko nedostaje u svakodnevnom životu.

Programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić zahvalio je na priznanju i rekao da mu je naročito drago što je prvi dobitnik tog priznanja bio prota Srpske pravoslavne crkve Milorad Golijan, koji je ujedno i protagonista dokumentarnog filma “Apostoli dobra”, koji je snimio NDNV u saradnji sa udruženjem BH novinari iz Sarajeva.

On je podsjetio da je prota Milorad Golijan u Vlasenici spasio dvojicu islamskih imama, zbog čega je u lokalnoj srpskoj zajednici bio izopšten i morao je da napusti Vlasenicu.

“Prota Golijan, iako slep, vidi mnogo više i bolje od nas koji imamo vid”, rekao je Gruhonjić i dodao da je drago što je danas tokom svečanosti pomenuto i ime Srđana Aleksića.

“Srđan Aleksić je bio mladić iz Trebinja kojeg su ubili jer je branio čoveka, kako je to rekao njegov otac, Rade Aleksić. Branio je čoveka od zvjeri i podsjetio nas da život nije važniji od obraza”, kazao je Gruhonjić.

Podsjetio je da je NDNV, zajedno sa partnerima iz koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodine, pokrenuo inicijativu i 2009. godine uspeo da kod gradskih vlast ishoduje da jedan pasaž u centru grada dobije ime po Srđanu Aleksiću, čime je Novi Sad postao prvi grad na postjugoslovenskom prostoru koji je ukazao počast Srđanu Aleksiću za njegovu odbranu ljudskosti.

Dodao je da mu je drago što Fondacija “Zavičajna kuća” izdaje i časopis “Fenster” (Prozor), jer je i NDNV početkom devedesetih godina 20. veka organizovao akciju “Prozor”, kada je sa prozora prostorija tog novinarskog društva svako veče u 19.30 sati emitovan paralelni dnevnik, kako bi Novosađani mogli da čuju istinite informacije, a ne ratnohuškačke laži režimskih medija.

U ime predlagača nagrade, predsednik Vojvođanskog kluba Lazar Lazić rekao je da je za veliko poštovanje to što Fondacija “Zavičajna kuća” dodeljuje nagradu za čestitost “upravo u vreme kontinuiranog gaženja društvenih vrednosti”.

On je naveo i razloge zbog kojih je Vojvođanski klub predložio NDNV za nagradu:

“Časno zalaganje i časna, beskompromisna, borba njegovih članova i NDNV-a kao organizacije, za poštovanje prava i sloboda novinara, ali i svih građana, zaštita onih koji su ugroženi i proganjani zbog svojih slobodarskih ideja, principa i borbe protiv nasilja, državne i sistemske represije, borba NDNV-a na zaštiti i promociji manjinskih prava i sloboda, manjinskih kultura i interkulturalnosti, saradnje sa svima koji se zalažu za poštovanje principa profesije, slobode medija, slobode društva i ravnopravnosti svih gradana.

Predsednik Saveta Fondacije “Zavičajna kuća” Miloš Tešić rekao je da je čestitost prava reč za nagradu, a ne tolerancija, iako se tolerancija mnogo češće koristi u javnom govoru.

“Tolerancija nije adekvatna reč, jer to znači trpeti nekoga pored sebe, voljno ili nevoljno. Suživot različitosti je nekada bio normalna pojava i u Bosni i Hercegovini, i u Vojvodini, i u celoj Jugoslaviji, ali je to razoreno nacionalizmom”, rekao je Tešić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije