NEMA POMJERANJA IZBORA ALI NI NOVCA Murphy: ‘Međunarodna zajednica ima mehanizme za djelovanje’

Komentari:12
Foto: US Embassy Sarajevo

Podijelite:

(Patria) – Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine još uvijek nema osiguran novac za provođenje izbornog procesa i svih aktivnosti koje prethode samom izbornom danu. Državnog budžeta još uvijek nema, Vijeće ministara BiH zbog ministara iz HDZ-a nije moglo donijeti odluku o dodjeli 12,5 miliona KM, ali je poruka da se izbori moraju održati kako su i planirani. 

O tome je danas sa članovima CIK-a razgovarala delegacija koju su predvodili ambasador SAD-a Michael Murphy i šefica Misije OSCE-a Kathleen Kavalec. Osim toga povod sastanka je uspostava portala “e-Izbori” i aplikacije za elektronsku prijavu birača za glasanje izvan BiH.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović izrazio je ambasadorima zahvalnost na podršci u radu. 

“Posebno nas čini radosnim naša zajednička aktivnost na izradi portala e-izbori, razvijen je radi unapređenja saradnje sa biračima i sprječavanja zloupotrebe glasačkog procesa. Elektronski način za prijavu glasača van BiH je u primjeni od 4. maja, danom raspisivanja izbora. Pokrenuli smo i podcast na kojem smo predstavili portal e-izbori i odgovorili na najčešća pitanja. Prijave glasača izvan BIH CIK prima neprekidno, 7.070 je do sada otvorilo nalog”, kazao je Arnautović. 

Kavalec je naglasila kako je online registracija glasača koji glasaju putem pošte omogućena ovom aplikacijom čime se smanjuju zloupotrebe.

“Unapređuje se izborni proces. Prve dvije aplikacije, registracija glasača koji glasaju putem pošte i političkih stranaka su već u funkciji. Ovaj projekt obuhvata i obuku biračkih odbora u segmentu izborne krađe. Važno je da se članovi CIK-a uzdrže postupaka koji bi mogli dovesti u pitanje njihovu nepristrasnost. Brine nas da bi moglo doći do kašnjenja zbog nedostatka finansijskih sredstava. Podsjećam da je rok da se doznače sredstva bio 19. maj. Uskraćivanje sredstava za izbore je ozbiljna stvar koja onemogućuje zapošljavanje dodatnog osoblja i štampanje materijala, ali i dogovaranje medijskih usluga. U proteklih nekoliko mjeseci tražili smo od Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamenta da se obezbijede sredstva za izbore. Vijeće ministara mora hitno sazvati sjednicu i izdvojiti sredstva koja će omogućiti održavanje izbora na vrijeme”, kazala je. 

Američki ambasador Murphy je istakao kako bi bilo neustavno i antidejtonski ako bi neko građanima BiH onemogućio izbore.

“SAD zajedno sa OSCE-om i CIK-om radi na unapređenju izbornog procesa, aktivnosti koje OSCE provodi sa CIK-om pomoći će da se to povjerenje vrati. U oktobru ove godine birači u BiH će odlučiti ko će voditi ovu državu. Jesu li ovi političari ispunili obećanja koje su dali prije četiri godine, da li su se vodili vlastitim ili interesima svojih birača. Da li je situacija bolja sada u državi nego prije četiri godine. Ovo su pitanja koja građani u svakoj demokratiji postave sebi prije nego ispune glasački listić. Ako su odgovori na ova pitanja ne, onda su građani ti koji mogu nešto promijeniti. Međunarodna zajednica ne može dati odgovore na ova pitanja umjesto birača u BiH, ali možemo pomoći da se odgovori koji će dati birači uzmu u obzir”, naglasio je Murphy.

Arnautović je istakao da se na CIK vrši pritisak kako bi se donijela odluka o ogađanju izbora ali da bi to dovelo u pitanje zakonitost rada CIK-a. 

“U zakonu jasno piše da su izbori prve sedmice u oktobru. Stav kolegija je da opcija pomjeranja izbora za 30-45 dana nije opcija jer je nezakonita”. 

Ambasador Murphy dodao je da je na nadležnim institucijama da postupe u skladu sa svojim obavezama i CIK-u omoguće provođenje izbora.

“Očekujem i da će se Vijeće ministara sastati u što kraćem roku kako bi omogućio provođenje izbora”. 

Na pitanje šta ako se sredstva ne obezbijede ni u narednih mjesec ili dva ambasador Murphy je kazao da “SAD kao i međunarodna zajednica smo Vijeću ministara u nekoliko navrata uputili poruku da posjedujemo mehanizme kojima možemo obezbijediti da dođe do provođenja izbora”. 

“Nadamo se da će institucije ove zemlje izabrati drugi put i djelovati u skladu sa zakonskim obavezama”, poručio je Murphy.

Tagovi: BiH politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije