Novi Pazar će možda za pet godina imati kvalitetniji vazduh | Video

Novi Pazar ima zagađen vazduh i za pet godina mogao imati kvalitetniji vazduh, nakon što, do kraja ove godine bude izrađen Plan kvaliteta vazduha u ovom gradu, poručeno je na prvoj javnoj konsultaciji nacrta za taj strateški dokument, koji je organizirala gradska uprava

Podijelite:

Novi Pazar ima zagađen vazduh i za pet godina mogao imati kvalitetniji vazduh, nakon što, do kraja ove godine bude izrađen Plan kvaliteta vazduha u ovom gradu, poručeno je na prvoj javnoj konsultaciji nacrta za taj strateški dokument, koji je organizirala gradska uprava.

Plan, kako su predočili predstavnici Gradske uprave Novog Pazara, ima za cilj da doprinese  izradi dokumenta koji će reprezentovati realne potrebe građana i održive, jasne mjere djelovanja.

Rukovodilac  Odjeljenja za zaštitu životne sredine, Ivan Milanović za sada nije mogao da precizira za koji procenat će doći do poboljšanja kvaliteta vazduha, ali je podvukao da je ovo prvi korak i izazov za gradsku upravu.

“Mi smo se odlučili da uradimo plan za kvalitet vazduha koji će definisati mjere i da se mi, nakon izrade tog plana, kao grad znamo koje mjere i kojom dinamikom da ih sprovodimo. To je jedan veliki izazov. Izrada plana je kompleksno i složeno pitanje. Puno je stvari koje moraju da budu definisane. Puno je mjera koje moraju, možda da budu i nepopularne”, naveo je Milenković, dodavši da su unazad nekoliko godina preduzeli brojne konkretne mjere koje su dovele do poboljšanja kvaliteta vazduha.

Na javnom pozivu posao izrade plana kvaliteta vazduha u Novom Pazaru dodijeljen je firmi ”Dvoper” iz Beograda, specijaliziranoj kući za izradu takvih planova sa iskustvom iz više lokalnih samouprava.

Direktor te firme Nebojša Pokimica izrazio je očekivanje da će nakon preduzetih mjera i realizovanog plana, nakon pet godina, Novi Pazar imati kvalitetniji vazduh.

„Sve te mjere vezane za individualna ložišta, urbanizam, pitanja saobraćaja i urbanizam, će postati sastavne mjere ovog plana. Mi kao obrađivači ćemo gledati da te mjere budu primjenjive. Da budu realne, održive, implementirane i da kao cilj daju poboljšanje kvaliteta. Da pet godina nakon realizacije ovog plana, imamo kvalitet vazduha koji će biti značajno bolji u gradu Novom Pazaru“, kazao je on.

Odgovornost da se skrene pažnja na opasanost od zagađenog vazduha

Koordinator za uspostavljanja državnog monitoringa kvaliteta vazduha na 36 mjernih stanica širom Srbije i predstavnik Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Milenko Jovanović je, predočio da ložišta i gust saobraćaj u Novom Pazaru predstavljaju glavne izvore zagađenja, posebno zimi.

Etička odgovornost je, kako je istakao Jovanović, da se skrene pažnja i obavijeste građane i štetnom vazduhu i preporuči da se ne izlazi napolje, nose maske, ne održavaju časovi fizičkog vaspitanja.

“Ovdje je pitanje da li su građani obavješteni, a nisu o toj opasnosti. Kad se nešto ružno dešava neko vas opomene na pravi način. Ne samo na sajt nego, da li su to  mediji. Kada će se desiti, teško prognozirati  može. Kada će prestati, i to može da se najavi. To je isključivo u nadležnosti grada, sa Centrom za uzbunjivanje. Da li to zakon predviđa ne znam, ali je etička odgovornost da se skrene pažnja na opasanost koja je nesporna i koja se i sada dešava”, rekao je Jovanović.

Novi Pazar je vrhu liste gradova u regionu sa najzagađenijim zaduhom. U februaru mjesecu ove registrovane su maksimalne vrijednosti čestica u vazduhu opasnih po zdravlje. U toku ove godine imao je 66 dana sa prekoračenjem srednje granične vrijednosti. Tokom održavanja ovog skupa također je imao loš vazduh sa indeksom zagađenja 192 (PM2.5).

Na skupu su komentare dali i predstavnici udruženja građana koji se bave ovom temom i izrazili spremnost za učešće u pripremi ovog dokumenta.

Nacrt plana kvalitet vazduha u Novom Pazaru će javnosti biti prezentovan na jesen i nakon javne rasprave dat na usvajanje Gradskom vijeću, a onda i na saglasnost resornom ministarstvu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije