14.6 C
Novi Pazar
22/03/2023
NaslovnicaNajnovijeNovi Pazar: Skupštinska većina odbila prijedlog za reviziju biračkog spiska kao i...

Novi Pazar: Skupštinska većina odbila prijedlog za reviziju biračkog spiska kao i sve prijedloge opozicije.

Skupštinska većina je danas na šestoj sjednici gradske skupštine Novog Pazara odbila sve prijedloge opozicionih odbornika, uključujući i one koje se tiči podnošenju izvještaja o stanju životne sredine, o obrazovanju komisije za reviziju biračkog spiska grada Novog Pazara, podnošenju izvještaja Gradonačelnika i Gradskog vijeća, te dostavljanju tromjesečnog izvještaja o radu javnih preduzeća.

Ovlašteni predstavnik odborničke grupe SDA Sandžaka, zamjenik predsjednika odborničke grupe Emir Ašćerić je obrazlažući prijedlog vezan birački spisak naveo da dio biračkog spiska za područje jedinice lokalne samouprave ažurira Gradska uprava, kao povjereni posao, a da su posljednji izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće pokazali koliko je taj spisak nije ažuriran.

“I sam sam bio posmatrač na jednom biračkom mjestu i vidio koliko je taj spisak neažuriran, odnosno ažuriran na pogrešan način, na opšte nezadovoljstvo svih građana. Ministarstvo isključivo dobija podatke od lokalnih samouprava koje se bave izradom dijela biračkog spiska, upisom, promjenom podataka. Ovim se niko nije bavio na pravi način”, rekao je Ašćerić i pozvao skupštinu da formira komisiju sastavljenu od svih odborničkih klubova i napravi analizu i reviziju kompletnog biračkog spiska.

Kao važnu osnovu za ispravnost biračkih spiskova ukazao je na nepostojanje adresnog registra i nepostojanje kućnih brojeva, realnih adresa građana i više od 630 naziva ulica u gradu,

“Ažuriranje dijela biračkog spiska za područje jedinice lokalne samouprave od strane Gradske uprave obuhvata upis, brisanje, izmjene, dopune ili ispravke po službenoj dužnosti ili na zahtjev građana, o čemu se donosi odgovarajuće rješenje. Svaka promjena u biračkom spisku zasniva se na podacima iz matičnih knjiga, drugih službenih evidencija i javnih isprava. Komisija, koja je predmet ove Odluke, trebala bi da revidira dio biračkog spiska, analizira ažurnost spiska za grad Novi Pazar i podnese izvještaj Skupštini grada o tome”, navedeno je u odbijenom prijedlogu.

Vladajuča većina iz odborničkih grupa “Evropski Novi Pazara – Rasim Ljajić i “Aleksandar Vučić, Ivica Dačić – Za našu decu” (SDP, SNS i SPS) također je odbila da se u dnevni red sjednice uvrsti prijedlog Odluke o obavezi podnošenja izvještaja gradske uprave za izvorne i povjerene poslove grada Novog Pazara o ozakonjenju nezakonito izgrađenih objekata pokretanju inicijative za osnivanje Regionalnog fonda za razvoj Sandžaka, te Prijedlog Odluke o dostavljanju izvještaja o podacima iz evidencije nepokretnosti u svojini grada Novog Pazara.

Nisu prihvaćeni prijedlozi opozicione SDA Sandžaka o dostavljanju izvještaja o sprovođenju Odluke o pristupanju donošenja Statuta grada Novog Pazara, kao ni prijedlog SPP-a koji se odnosi na Hitno rješavanje pitanja bezbjednosti kretanja đaka prilikom odlaska u škole i povratka svojim kućama.

Nakon što je odbijen prijedlog SDA Sandžaka, zbog, kako je obrazložio,  nepostojanja zakonske osnove za imenovanje VD direktora, da se izbaci sa dnevnog reda, Skupština grada Novog Pazara je na ovoj sjednici odlučivala o produženjima mandata aktuelnog VD direktora JKP “Gradska Toplana”, Nemanji Mančiću na još godinu dana i Gradimiru Nedeljkoviću na poziciji VD direktora “Vodovod i kanalizacija”.

Kao jednu od tačaka odbornici su imali i imenovanje Dženana Palamara za VD direktora Kulturnog centra “Novi Pazar”, koji će naslijediti Huseina Memića, novoimenovanog ministra turizma i omladine. Istovremeno, zbog odlaska na ministarsku funkciju Memić je podnio ostavku i Gradskoj izbornoj komisiji, te će na to mjesto biti postavljen Aladin Brunčević.

Ostavku na mjesto odbornika podnio je i Edin Đerlek iz SPP-a koji je imenovan za ministra bez portfelja u Vladi Srbije.

Na dnevnom redu Skupštine našla se i izmjena Odluke o pribavljanju, raspolaganju i upravljanju stvarima u javnoj svojini grada Novog Pazara, te davanju u zakup poslovnih prostorija koje koristi Apotekarska ustanova Novi Pazar.

Pored rasprave o komunalnom uređenju grada, Gradsko vijeće je predložilo tačku o načinu pribavljanja, raspolaganja i upravljanju stvarima u javnoj svojini grada Novog Pazara.

Između ostalog, biće promijenjeni pojedini članovi školskih odbora iz tri osnovne i dvije srednje škole, te biti imenovani novi članovi Lokalnog savjeta roditelja predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola na području grada Novog Pazara.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA