Novi Pazar: Stajalište bez putnika, putnici bez stajališta

Podijelite:

Autobusi kod Gradskog  parka u Novom Pazaru i dalje stoje na mjestu gdje čekaju putnici, bez obzira što je krajem prošle godine u blizini postavljeno moderno autobusko stajalište. Građani, na jednom od najprometnijih mjesta u gradu, i dalje čekaju prevoz na otvorenom jer je stajalište na mjestu gdje autobusi ne staju, niti je obilježeno vertikalnom i horizontalnom signalizacijom.

Situacija je za građane, praktično ostala ista i kažu da i dalje čekaju autobus na mjestu gdje on stoji.

“Svi čekaju ovdje, ne staje autobus tamo nego ovdje”,  “Ne znam gdje se sve čeka autobus”, “Ne, samo ovdje čekam autobus. Nisam ni znao da gore ima (stajalište). Ovdje su trebali postavit”, “Oni znaju šta je bolje, a ja i  dalje ovdje čekam. Navika. Kola smetaju, treba prostor za ono stajalište. Pješak ne može da prođe do stanice”, navode putnici koje smo zatekli na mjestu “Kod Bedema”, neka da poznato “Pod Hendek”.

Predstavnici Gradske uprave Novog Pazara su prilikom postavljanja ovog stajališta najavljivali da će na ovaj način biće olakšano čekanje javnog prevoza svim građanima, a moderno stajalište štitiće od kiše i padavina sve koji čekaju autobus, te da se dugo tražilo adekvatno mjesto kako saobraćaj ne bi bio usporen.

Ispred postavljenog stajališta su i dalje parkirani automobili, nije obilježeno i praktično još nije funkcionalno.

Aladin Paučinac iz Inicijative slobodnih građana (ICS) ukazuje da su neka stajališta u Novom Pazaru  postavljena na mjestima gdje autobusi ne prolaze, da ih niko ne održava i da njihove lokacije  nisu planski i stručno određene.

“Mi imamo putnike bez prevoza, javni prevoz skoro da ne postoji. Bio bi javno bitan u gradu u kojem je ogromna zagađenost i ljudi bi prije prihvatili, ako ima redovan gradski prevoz da ga koriste, nego da se voze svojim autima. Autobuska stajališta su izgrađena prije nekoliko mjeseci. Imaju dosta mana. Primjetio sam, prevashodno su prljava. Niko ih ne održava. Možete da pogledate bilo koje u gradu. Neka su postavljena na nemjestima. U tom pravcu nema nikakva autobuska linija. Ovo je primjer stajalita za koje mislim da nije pušteno u funkciju jer nadležni organi ničim nisu označili, niti su obilježili i napravili prostor. Nadkriveno stajalište je jedno tridesetak metara iznad obilježenog stajališta. Trebalo bi nekim znakovima da se obezbjedi. Građani i dalje čekaju na istom mjestu, vjerovatno smatraju da je to u nekoj pripremi. Za sad ovo stajalište niko ne koristi niti ono čemu služi”, istakao je Paučinac.

Gradske službe su u vezi ovog autobuskog stajališta imali idejno rješenje još 2014. godine, a 2021. je bilo dostavljeno i gradonačelniku Nihatu Biševcu.

Grad Novi Pazar je u julu 2021. godine raspisao tender za nabavku i montažu 20 autobuskih stajališta sa metalnim klupama, od kojih je jedno trebalo biti sa reklamnim displejom.

Tada je najavljeno da će postavljanjem stajališta biti riješen dugogodišnji problem građana Novog Pazara koji koriste javni prevoz, a koji su, često, autobuse čekali bez ikakve zaštite od vremenskih neprilika.

Vrijednost te nabavke, u prvoj fazi, bila je oko 7,7 miliona dinara ili više od 65 hiljada eura, a posao je povjeren kraljevačkoj firmi Korali.

Dokle će stajalište biti bez putnika, a putnici bez stajališta i dalje nije poznato. Iz Gradske uprave Novog Pazara još nemamo zvaničnu potvrdu zbog čega je stajalište postavljeno na mjestu na kojem je i postavljeno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije