Novinarska udruženja: Nedopustivo nasilje prema novinarima u Srbiji

Podijelite:

Mreža “Sejf Žurnalists” (SafeJournalists) koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, kao i nekoliko novinarskih udruženja, ukazali su na izuzetno lošu klimu prema novinarima u Srbiji, naročito posle najnovijih napada na novinare i tražili od vlasti da nađu napadače.

U saopštenju je navedeno da je urednik portala KRIK i istraživački novinar Stevan Dojčinović dobio pretnje smrću na Tik-Toku, a reporter FoNeta Marko Dragoslavić fizički je napadnut.

Dojčinoviću je prijećeno posle učešća u podkastu “Snaga uma” portala Nova.rs, gde je govorio o životnom putu kriminalaca u Srbiji i ocijenio da su u Srbiji cijene naručenih ubistava drastično pale.

“Ispod video isječka iz epizode podkasta je na TikTok-u javno objavljen komentar ‘Daj te jeftinjake da te roknemo’, i taj slučaj prijavljen je Posebnom tužilaštvu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala”, piše u saopštenju.

Drugi slučaj desio se sinoć u Beogradu, u Takovskoj ulici, posle skupa “Studenti za Kosovo”, kada je reporteru FoNeta s leđa prišao nepoznati muškarac, navukao mu kapuljaču na glavu i dvaput ga pesnicom udario u lice, a potom pobjegao.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Željko Bodrožić, kazao je da novi napadi na novinare nisu neočekivani, s obzirom na ambijent ispunjen mržnjom i sukobima koje uglavnom iniciraju i podstiču političari.

“Obaveza naših udruženja je da zaštitimo članove, a i sve kolege od pritisaka, prijetnji i napada. I ovoga puta ćemo učiniti sve da pomognemo Stevanu i Marku, no, dometi su nam ograničeni, jer ne postoji samostalnost, odnosno potpuna spremnost državnih organa da zaštite novinare”, rekao je Bodrožić.

Mreža “Sejf Žurnalists” je pored ova dva slučaja podsjetila da je jedan od autora podkasta “Dobar loš zao” Marko Vidojković morao da napusti Srbiju.

“Mreža poziva nadležne institucije da ozbiljno shvate napade i prijetnje na novinare i hitno pronađu počinioce ovih djela, te ih adekvatno kazne”, navedeno je u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije