NUNS: Targetiranje novinara mora da prestane

Podijelite:

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo targetiranje medija Danas, Nove S i N1 u lecima koji su danas ubačeni ispred redakcije dnevnog lista “Danas”.

Naime, u ulaz zgrade redakcije “Danas-a” ubačeno je više od 20 letaka na kojima su logoi Danasa, Nove S i N1, uz fotografije pojedinih lidera opozicije, te Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića. Na lecima je napisano “Peta kolona”, a leci su potpisani kao “Konzervativni pokret Naši”.

„Ovo nije prvi put da ovaj pokret targetira medije – u martu ove godine, na zvaničnu adresu NDNV stigla prijetnja koju je potpisao pokret Naši a u kojoj su to društvo i portal Automonija optuženi da su „strani plaćenici“, da vode „medijski rat protiv Srbije i Rusije“ i da „promovišu ukrajinski neonacizam“, na šta je NUNS kao deo Koalicije za slobodu medija reagovao“, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da smo u posljednje vreme svjedoci konstantnog targetiranja medija od strane nosioca najviših funkcija vlasti, posebno od strane predsednika države Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

„Ovakva atmosfera prema novinarima i medijima koji su kritički orijentisani prenosi se i na građane, koji na društvenim mrežama takođe upućuju prijetnje, uznemiravaju i vrijeđaju novinare. Jedan takav slučaj jeste i nedavno komentarisanje na tvitu novinara televizije N1 Dušana Mlađenovića koji je bio meta uznemiravanja zbog svog novinarskog posla“, dodaje se u saopštenju.

Podsjetimo, dnevnom listu Danas u novembru prošle godine stigao je mejl u kojem se prijeti novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa „salvama metaka“ zbog uređivačke politike tog medija, te da će doživjeti istu sudbinu kao redakcija francuskog satiričnog lista “Šarli Ebdo”, što su osudile Koalicija za slobodu medija i Safejournalists mreža.

Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorilo je da je ovakav način ophođenja prema novinarima i medijima opasan i da na taj način novinari postaju mete različitih vrsta napada i prtisaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije