Obrasci za predstojeći popis na 19 jezika, obuka za popisivače iz redova manjina 

Komentari:12
Izvor: gov.rs

Podijelite:

Politika koju će država voditi prema nacionalnim manjinama, prvenstveno finansijska, zavisiće od toga koliko će pripadnika manjinskih zajednica učestvovati na predstojećem popisu stanovništva, izjavila je danas državna sekretarka u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Olena Papuga.

Ona je pred početak sednice Koordinacije saveta nacionalnih manjina o popisu stanovništva koji će biti održan u oktobru, rekla agenciji Beta da su obrasci koji će se popunjavati na popisu prevedeni na 19 jezika, kao i da su prevedene i zbirke, odnosno uputstva za ljude koji će raditi popis.

“Od popisa stanovništva zavisi politika koju će Srbija imati prema nacionalnim manjinama, odnosno u zavisnosti od toga koliko će biti pripadnika nacionalnih manjina takva će biti i politika prema njima, to jest finansije, a prema popisu će se formirati i novi nacionalni saveti”, kazala je državna sekretarka.

Navela je da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku formiralo radnu grupu koja ima za cilj da pripadnike nacionalnih manjina obuči za sprovodjenje popisa.

“Formirane su popisne komisije u svim opštinama koje su multikulturalne i multinacionalne”, rekla je Papuga i dodala da su u te aktivnosti uključene Ujedinjene nacije, OEBS i Nemačka razvoja agencija (GIZ).

Ona je navela da su se predstavnici nacionalnih manjina izjasnili da hoće zajedničku kampanju, odnosno da žele da Javni servis i ministarstva pomognu popisu sa savetima, od spotova do flajera, pri čemu će svaka nacionalna zajednica imati svoje pojedinačne aktivnosti vezane za popis.

“Svaka nacionalna zajednica će se izjasniti kako zamišlja da radi svoj popis i resorno ministarstvo će pomoći na svaki način da se sve nacionalne manjine popišu”, rekla je Papuga.

Snežana Lakićević iz Republičkog zavoda za statistiku rekla je da je formirana 161 popisna komisija, pri čemu će u 74 opštine popisivači biti predstavnici nacionalnih manjina.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog su najavili da će pripremiti zajednički spot da bi se “relaksirala” atmosfera i da bi se nacionalne manjine ohrabrile da slobodno izraze svoju nacionalnu pripadnost na popisu u oktobru.

Predstavnici tog resora su najavili da će u toku naredne nedelje biti održani sastanci sa donatorima koji će podržati kampanje za izjašnjavanje pripadnika nacionalnih manjina.

“Oni (nacionalne manjine) će reći da li žele spotove ili flajere i daće predloge kako će to da izgleda”, rečeno je na sednici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije