Odbačena krivična prijava za fašističko pjevanje “Božić je, pucaj u džamije” u Priboju

Podijelite:

Više javno tužilaštvo u Užicu je odbilo krivičnu prijavu protiv Nikole Damjanovića i ostalih za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje zbog pjevanja fašističkih stihova “Božić je, pucaj u džamije” u Priboju.

Incident se dogodilo uoči pravoslavnog Božića prošle godine, na Badnje veče, kada je grupa muškaraca uz upaljene baklje pjevala izmijenjene fašističke stihove u kojima se poziva na skrnavljenje vjerskih objekata.

U Priboju su slični šovinistički ispadi česti, prošle godine je također snimljena grupa policajaca kako pjevaju stihove koji govore o ubijanju Bošnjaka u Srebrenici.

Iako je rečeno da će Bošnjaci biti potpuno zaštićeni, ipak niko nije kažnjen. Loša situacija je na kraju dovela do kulminacije prije nekoliko dana kada je pripadnik srbijanske specijalne policije u ugostiteljskom objektu na smrt pretukao Ervina Ćelahmetovića.

Na dan njegove dženaze, užički tužilac je donio rješenje kojim se odbija krivična prijava protiv muškaraca koji su prošle godine pjevali “Božić je, pucaj u džamije”. Kao razlog se navodi to što “niko od prisutnih svjedoka nije čuo da neko to pjeva.

S obzirom na to da o tome postoji videosnimak, i on je vještačen, ali je utvrđeno da jedna od osoba otvara usta u određenom vremenskom intervalu, ali se na osnovu toga ne može utvrditi da li izgovara sporne riječi.

Tužilaštvo dalje nalazi, da postoji mogućnost da je da je snimak u pogledu zvuka montiran, odnosno falisifikovan u smislu da se zvučno umjetno riječi koje u realnom događaju i pjevanju nisu izgovorene, ne tretirajući u potpunosti prethodni dokaz da se i na izvornom snimku sa telefona svjedoka Mojićevića, koji je slat na vještačenje, čuje autentično pjevanje “Pucaj u džamije”.

Protiv ove odluke je najavljeno preduzimanje odgovarajućih pravnih aktivnosti kako bi ista bila osporena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije