Olenik: Voleo bih da tužilašto štiti građane Novog Sada od SNS siledžija kao što štite Vulina

Komentari:12
Mesto: Beograd Datum: 11.09.2019 Dogadjaj: DRUŠTVO/KULTURA/POLITIKA - konferencija za novinare Foruma pisaca i Graðanskog demokratskog foruma Licnosti: Aleksandar Olenik

Podijelite:

Brzina Višeg javnog tužilaštva kada postupa u nameri da zaštiti ministra Vulina je za svaku pohvalu. Voleo bih kada bi tako bili brzi i prilikom zaštite građana Vojvodine, odnosno Novog Sada od SNS siledžija, izjavio je za Danas advokat Aleksandar Olenik.

Olenik, koji će biti poslanik u narednom sazivu Skupštine Srbije, ovako je prokomentarisao oluku Višeg javnog tužilaštva da odbaci njegovu krivičnu prijavu koju je podneo protiv ministra unustrašnjih poslova Aleksandra Vulina, jer je 17. jula 2022. u izjavi objavljenoj na sajtu MUP-a komentarisao odluku hrvatske vlade da zabrani predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću posetu Jasenovcu.

Neposredan povod za krivičnu prijavu bilo je Vulinovo saopštenje za javnost u kojem je Vladu Hrvatske nazvao „ustaškom vladom Andreja Plenkovića“.

“Odlukom ustaške Vlade Andreja Plenkovića predsedniku Aleksandru Vučiću zabranjeno je da poseti Jasenovac. Aleksandru Vučiću, unuku jasenovačke žrtve nije dozvoljeno da se pokloni uspomeni na stotine hiljada zaklanih Srba, Jevreja i Roma. Predsedniku Republike Srbije nije dozvoljeno da obiđe najveće srpsko stratište. Ustaše danas, članice Evropske unije, ne vole da ih se podseća koliko su dece poklali”, naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

U Višem javnom tužilaštvu navode da u izjavi Vulina nema „prijavljenog krivičnodela – povreda ugleda strane države ili međunarodne organizacije iz člana 175 stav 1, jer u njegovim radnjama nema protivpravnosti“.

Olenik ističe da je za pohvalu i to što se Više javno tužilaštvo u Beogradu “brže bolje javno oglasilo” pre nego što mu je dostavilo odluku o odbacivanju krivične prijave protiv Vulina.

“Pre uvida u ovu odluku, očigledne su dve stvari: Prvo, da bi Više tužilaštvo uopšte postupalo, potrebno je bilo da Zagorka Dolovac kao Republički javni tužilac, odobri krivično gonjenje Vučićevog ministra Vulina, pa da onda dostavi predmet Višem tužilaštvu. Jer sam ja predlog za gonjenje Vulina podneo Zagorki Dolovac kao Republičkom javnom tužiocu na odobrenje. Drugo, pored iskazane hrabrosti Zagorke Dolovac, sigurno ulažemo prigovor na ovu odluku”, ukazuje Olenik.

On dodaje da u ovom trenutku može da komentariše samo navode iz medija, “ali je i tu vidljivo da nije normalno pomisliti da političke izjave najviših predstavnika izvršne vlasti ne mogu da povrede ugled druge države”.

“Upravo je suprotno, jer izjava bilo kojeg građanina teško može da povredi ugled druge države, dok izjava ministra uvek može da povredi ugled druge države. Ovakvo obrazloženje Višeg tužilaštva vređa zdrav razum i inteligenciju svih nas. Pravno posmatrano, ovakvo obrazloženje je neozbiljno i nije dostojno profesionalnog komentara. Čim dobijem ovu odluku, uložiću prigovor”, iastiče Olenik.

On naglašava da je ovo tek početak pravne borbe protiv ministra Vulina, jer je “svojim prostaklukom prvo uvredio sve građane Vojvodine i Srbije, onda je povredio ugled Republike Srbije pa je, tek na kraju povredio i ugled Republike Hrvatske”.

“Zbog ove i drugih sličnih izjava ministar Vulin nije dostojan da predstavlja građane Vojvodine i Srbije. Pretpostavljam da će tužilaštvo zaštiti ministra Vulina ali zato postoji Evropski sud za ljudska prava”, navodi Olenik.

Tagovi: Olenik SNS Vulin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije