Opozicija blokira rad Skupštine Srbije i traži izbore do kraja godine

Podijelite:

Opozicioni poslanici u Skupštini Srbije odlučili su danas da blokiraju sjednicu parlamenta na čijem dnevnom redu je rebalans budžeta, tražeći da se raspišu vanredni parlamentarni i beogradski izbori, javlja Anadolu.

Šef opozicione poslaničke grupe Zeleno-levi klub Radomir Lazović istakao je na sjednici da vlast ubjeđuje građane da sistem nije zakazao u dva masovna ubistva u Srbiji u maju i da opozicija koja organizuje proteste traži izbore jer vlast neće da ispuni zahteve protesta “Srbija protiv nasilja”.

On je istakao opozicija traži vanredne beogradske i parlamentarne izbore do kraja godine.

“Tražim da se predsednik Vučić izjasni hitno da li će raspisati vanredne parlamentarne i beogradske izbore”, rekao je Lazović i dodao da će opozicija dok ne dobije odgovore blokirati ovu sjednicu Skupštine.

Njima su se pridružili i poslanici desnih opcija poput Dveri, koalicije NADA i Zavetnika, koji su rekli da su oni i ranije tražili vanredne izbore.

Kada su završena poslanička pitanja, opozicioni poslanici su ustali iz poslaničkih klupa i počeli da viču “Napolje” i “Lopovi”, da zvižde pištaljkama, lupaju u klupe i drže tranparente “Odgovornost Vulina”, “Ispunite zahteve”, “Odgovornost Gašića”, “Kosovo je Srbija”, kao i precrtane znake televizije Pink i Hepi.

Zahtjevi protesta “Srbija protiv nasilja” su smjena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, smjena članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, ukidanje nacionalnih frekvencija televizijama Hepi i Pink, ukidanje rijaliti programa, kao i ukidanje dnevnih novina koje propagiraju mržnju i nasilje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istkala je da je predlog rebalansa budžeta veoma važan, jer podiže životni standard građana, a da je opozicija, čiji poslanici ometaju rad Skupštine, učila i uči iz prakse kosovskog premijera Albina Kurtija kada je bio poslanik Samoopredeljenja.

“Ovo će obezbjediti da Srbija, koja nam je na prvom mestu i iznad svega, nastavi da raste i razvija se. To što je naša opozicija učila i uči iz prakse Kurtija koji je ovo prvi radio u parlamentu, govori dovoljno o njima”, rekla je Ana Brnabić, dok su poslanici opozicije vikali “Napolje”.

Ona je navela da rebalans budžeta donosi više novca za majke, penzionere i liječenje dece i odraslih od rijetkih bolesti, kao i za poljoprivrednike, a da opozicija želi da spriječi da penzioneri dobiju povećanje penzija od 5,5 odsto, poljoprivrednici više subvencija, majke dece do 16 godina 10.000 dinara po djetetu, a bolesni građani oko četiri milijarde dinara za liječenje u zemlji i inostranstvu.

“Za majke, za decu, za poljoprivrednike, za zdravstvo, za puteve. Možete da radite šta hoćete, ali mi nećemo odustati. Vi glasnije, mi jače. Jer ako vi pobedite neće biti plata, ni penzija, ni puteva. Mi to nećemo dozvoliti, nikada se nećemo povući. Mi ćemo se boriti svakog minuta, svakog sata, svake sekunde za bolju Srbiju”, poručila je Brbnabić.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić istakao je da je to što opozicija u Skupštini radi sramota i da pokušavaju da parlament pretvore u “buvlju pijacu”, jer majke sprečavaju da dobiju podršku za svoju djecu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije